Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Potravinové banky

Publikováno: 02.03.2022     Autor: FÉR potravina

Potravinové banky v roce 2021 opět navýšily svůj obrat, stoupá nejen množství shromážděných potravin, ale i poptávka po pomoci! Banky shromáždily v roce 2021 přes 9300 tun potravin a pomohly více než 200 tisícům lidí prostřednictvím 1175 odběratelských organizací.


V České republice aktuálně funguje 15 potravinových bank a centrální logistické centrum. Jsou to neziskové organizace a v České republice existují od roku 1992.  Mezi jejich podporovatele patří nejen Ministerstvo zemědělství, které v rámci svého dotačního programu podporuje provoz, ale i některé obchodní řetězce, jejichž partnerství je pro zajištění chodu potravinových bank nezbytné. Jedním z nich je i náš donátor - PENY MARKET, ketré podobně jako Ministerstvo životního prostředí poskytlo dat pro vybudování nové infrastruktury a od roku 2018 poskytluje bezplatně k užívání sklad pro potřeby logistického centra potravinových bank.

V loňském roce opět navýšily svůj obrat o polovinu oproti předchozímu roku. Potřeba potravinové pomoci v České republice opět stoupla o více než 30 %. Potravinové banky dodávají potraviny už do 1175 organizací, které je pak předávají lidem v nouzi. Mezi odběratele potravinové pomoci přibylo v roce 2021 hodně měst a obcí. Hodnota potravin, které banky shromáždily, je přes 425 milionů Kč.

„Rok 2021 byl pokračováním náročného období a to nejen v souvislosti s pandemií. Hned na začátku roku jsme intenzivně pomáhali s distribucí potravin, které nemohly zamířit do zavřených škol. Těch se povedlo zachránit několik stovek tun. Všechny potravinové banky jely celý rok doslova „na plno“, jsem pyšná na to, jak fungují a jak efektivně pracují. “ uvádí Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank. “

„Je velmi důležité si uvědomit, že s potravinovými bankami se pojí nejen myšlenka potravinové pomoci, ale i boj proti plýtvání potravinami. Pevně věříme, že pro naši prospěšnou práci najdeme cestu k další podpoře například u Ministerstva práce a sociálních věcí. Díky tomu bychom mohli v budoucnu rozšířit poskytování potravinových balíčků přímo potřebným, “ vysvětluje Aleš Slavíček, předseda federace.

Zapojite se můžete i Vy a bojovat tak PROTI HLADU A PLÝTVÁNÍ!

 

Zdroj: potravinovebanky.cz

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?