Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Prague Food Festival – víkend ve znamení dobrého jídla

Publikováno: 27.05.2013     Autor: Neznámý

Pojďme se podívat společně se členkou týmu Zdravé potraviny, jak to probíhalo na největším svátku jídla.


V sobotu 25. května byla mým cílem Královská zahrada Pražského hradu. Místo, kde se už od pátka odehrávalo setkání všech příznivců dobrého a kvalitního jídla. Počasí nám příliš nepřálo, i když nastaly okamžiky, kdy se na nás sluníčko pousmálo. Převládala však zatažená obloha a déšť.


Festival po celé tři dny nabízel pokrmy nejlepších šéfkuchařů a výrobců od speciálně upravovaných ryb, přes různé druhy masa, sladké dezerty až po bio potraviny a ručně vyráběné nebo domácí speciality. Nabídka byla skutečně bohatá a každý si jistě přišel na své. Já jsem ocenila především nabídku farmářských produktů, sýrů a čokolád.

Nejdříve jsme si nakoupili dostatečnou zásobu Grandů, což je festivalové platidlo, bez kterého bychom se v celém areálu neobešli. A že jich bude potřeba dost, jsme se přesvědčili, jen co jsme udělali pár kroků!

První stánek, který jsem nemohla nenavštívit, byl Bio Hanky Zemanové. Nejprve jsem ochutnala Hančinu specialitu podle vlastní receptury z její Biokuchařky - salát z celozrnného kuskusu s kozím sýrem, brusinkami a divokými bylinami. Šikovní pekaři z biopekárny Zemanka každému doporučili ochutnávku bio sušenek a čerstvě upečených bio kokosek. Zde bych mohla strávit celé odpoledne, proto pojďme radši dál…

Bříško si dlouho neodpočinulo. Hned u vedle se na mě smějí ručně vyráběné lanýže z belgické a francouzské čokolády od Lucie Glastier. Začínám přemýšlet, jestli se Prague Food Festival dá přežít bez žaludečních potíží…Ale! Kdy budeme mít zase možnost ochutnat tolik dobrot na jednom místě?

Další zastávka je u stánku se Sedlčanskými sýry, kde nás čeká velký kulinářský zážitek – zmrzlina z Modřenínu. Už jsem měla možnost ochutnat hodně druhů zmrzlin (tím mám na mysli kvalitní a méně obvyklé), sýrová byla ale úplná premiéra. V nabídce byla jak ve sladkém, tak i slaném provedení. Sladká chuť ke zmrzlině neodmyslitelně patří, proto mě sladká varianta zaujala o něco více. U té slané však lépe vynikla sýrová chuť, která mi připomínala zmraženou sýrovou pomazánkou. Každopádně skvělé! Oceňuji snahu poskytnout návštěvníkům unikátní produkty!
A co nás čeká dál? Opět sýry, tentokrát v podání Farmy Košík paní Havlové, kde jsme si pošmákli na variaci ovčích sýrů s domácím chutney. Následuje návštěva stánku čokolády Lindt, kde dojde na splnění další povinnosti – ochutnání 99% čokolády. Pozor! Nic pro ty, kteří jsou zvyklí na čokoládové sladké náhražky, toto je pro opravdové čokoládové gurmány. Jelikož tato vysoce kvalitní čokoláda není ani nebude běžně dostupná, ten kdo váhal s koupí, skutečně prohloupil.
K dobrému jídlu patří i dobré pití. Nabídka různorodých kvalitních druhů vín a piv byla velmi bohatá, já jsem však dala přednost čajovému dýchánku u stánku čajovny Tea Tao. Neodolala jsem nad nabídkou ženšenového bylinného čaje, který byl doslova pohlazením na těle i duši.


Jedna z posledních zastávek byla u Krále sýrů, kde bylo v nabídce Královské menu složené z chřestovo-sýrové panna cotty s grilovanými a zapečenými sýry. Zde však musím konstatovat, že šlo o to nejslabší, co jsem na festivalu ochutnala. Tyto chuťové variace mě příliš nenadchly.

V 15:00 začíná program na téma Podporujme farmy a bioprodukty. Zde nesmím chybět! Manželé z AngusFarm nás seznámí s jejich farmou a produkty, které nabízejí na festivalu. Dále mě velmi zaujala filozofie podnikání pana Zemana z biopekárny Zemanka. Hlavní myšlenka zní: Neslevit z kvality výrobků. Příklad, který dokazuje, že lze úspěšně podnikat a dodávat výrobky i do velkých distribučních sítí za předpokladu, že se nesleví z ceny ani z kvality. Mnozí výrobci by si měli v tomto ohledu sáhnout do svědomí. Možná bychom se pak nemuseli tak často hněvat nad trhem zahlceným nekvalitními výrobky. Je to začarovaný kruh, z kterého není úniku. Já mám však jasno: Budu podporovat ty potraviny, za jejichž výrobou stojí poctivá a kvalitní práce.

Škoda, že nás tlačí čas a musíme návštěvu festivalu pomalu ukončit. Doufejme, že do příštího roku to rychle uteče a další ročník Prague Food Festivalu nám nabídne minimálně tolik kulinářských zážitků jako letos! A ještě bych na příště prosila objednat sluníčkové počasí.

Také jste navštívili letošní Prague Food Festival? Jakým nabídkám jste neodolali a co vás zaujalo nejvíce? Podělte se s námi o vaše zážitky v diskusi pod článkem.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?