Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Pravidelná a zdravá snídaně je základ

Publikováno: 13.04.2011     Autor: Neznámý

Snídaně dodává energii a živiny do začátku dne a pomáhá udržovat zdravou hmotnost těla.


Zvláště je důležitá pro děti a dorost, neboť bylo zjištěno, že podporuje učení a zlepšuje školní výkony ve srovnání s nedostatečně vyživovanými dětmi. Toto ranní jídlo je však často zanedbáváno a vynecháváno; je proto nezbytné upozornit na výhody, které pravidelné snídání přináší.

Přerušení klidového stavu


Většina dětí a mládeže rychle přechází ze spánku, kdy tělo odpočívalo, do aktivního stavu, kdy se zvyšují požadavky na spotřebu glukosy ve svalech a v mozku. Snídaně prakticky přeruší klidový stav a zaktivizuje tělo i mysl. Avšak 10 až 30 % dětí i starší mládeže v Evropě snídani velmi odbývá.

V porovnání se skupinou dětí, které snídani zanedbávají, splňují snídající děti mnohem snáze výživová doporučení a vykazují vyšší denní příjem důležitých vitaminů, minerálních látek a vlákniny.1 Obvyklá snídaně pro děti totiž většinou zahrnuje mléčné výrobky, snídaňové cereálie, ovocné šťávy, ovoce a vejce.4 Mimo to děti, které pravidelně snídají, mají rovněž většinou pozitivní návyky, včetně zvýšené spotřeby ovoce a zeleniny, a také vyšší tělesnou aktivitu.

Konzumenti snídaně jsou štíhlejší


V současné době existují poznatky, že pravidelně snídající děti jsou většinou štíhlejší. Nedávné systematické zhodnocení šestnácti studií, ve kterých bylo sledováno 59.000 evropských dětí a dorostenců, prokázalo, že u dětí, které pravidelně snídají, byly zjištěny nižší hodnoty BMI. Obdobné poznatky jsou uváděny i v dalších studiích.

Výkonnost


V dříve provedených laboratorních studiích je zdůrazněn pozitivní vliv snídaně na výkonnost dětí, včetně udržení pozornosti, zlepšení paměti a kreativity.

Snídaňové kluby


Získané poznatky o výhodách pravidelných snídaní podpořily koncem devadesátých let zakládání tzv. snídaňových klubů v anglických školách. Mimo prokozatelných nutričních výhod poskytují tyto kluby dětem i příležitost klidného zahájení dne, což má příznivý vliv na celkovou pohodu dětí po celý den.

Evropská kampaň za snídaně


Pro zdůraznění významu snídaně pro děti byla v roce 2008 zahájena kampaň s názvem „Snídaně je nejlepší“ (Breakfast is Best).8 Kampaně se zúčastnila celá řada zdravotních a školních organizací, a je podporována Evropskou komisí pro zdravé spotřebitele. Cílem je obecná podpora pravidelné snídaně ve veřejných zdravotních kampaních i v rámci školních programů.

Důležité dobré příklady


Snídaně obecně zlepšuje celkový příjem živin a podstatně ovlivňuje celkovou výkonnost a hmotnost, s možností ovlivnění energetického příjmu. Děti většinou snídají v rodině, proto rodiče musí být dětem dobrým příkladem.

Zdroj: www.eufic.org

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?