Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Při sportování nezapomínejme na sodík

Publikováno: 22.06.2011     Autor: Neznámý

Správná hydratace organismu představuje důležitou součást našeho zdraví a dobré pohody...


Ztráta tekutin a následky


Lidské tělo běžně vylučuje různé množství vody močí, stolicí, potem a párou ve vydechovaném vzduchu. V horkém prostředí a při tělesných výkonech může vlivem pocení docházet k podstatným ztrátách tekutin.

Pot je směs tekutiny (vody) a elektrolytů včetně sodíku, kterou tělo vylučuje, jestliže se potřebuje ochladit. V ideálním případě by měl příjem tekutin vyrovnávat ztráty pocením a zabránit tak nežádoucím vlivům na sportovní výkony a celkové zdraví. Atleti při intenzivních výkonech běžně vypotí 1,0 – 2,5 l za hodinu; při vysoké okolní teplotě však objem vypocené tekutiny může být ještě podstatně vyšší. 1

Většina osob může bez obtíží snášet ztráty tělesné tekutiny kolem 2 % za předpokladu chladného prostředí, avšak při teplotách nad 30°C může docházet k významnému ohrožení zdraví.

Jestliže dojde k ztrátě tělesných tekutin – např. pocením, lze pozorovat snížení objemu krve, která se zahušťuje a srdce ji může jen obtížně čerpat do celého těla. V důsledku toho se zvyšuje počet tepů, avšak přísun kyslíku k pracujícím svalům se snižuje zároveň s odvodem oxidu uhličitého a dalších odpadních produktů. Ztráty kapalin mohou rovněž vést k zvýšení tělesné teploty a tím k narušení aktivity enzymů v organismu.

Na základě výzkumu bylo zjištěno, že pro uspokojení přirozeného mechanismu žízně stačí přibližně poloviční množství tekutiny, než která byla vydána. Příčina pravděpodobně spočívá v tom, že tento mechanismus začne působit ne dříve, než tělo ztratilo 2 % tekutin. 2

Úloha sodíku při rehydrataci


Pro rehydrataci se běžně používá voda, zředěné ovocné šťávy a sportovní nápoje. Sodík představuje hlavní složku v potu, proto některé nápoje obsahují přidaný sodík spolu se sacharidy. Tyto přídavky jsou v souladu s doporučením Vědeckého výboru pro potraviny - přidávat sodík (460-1150 mg/l) a sacharidy (80-350 kcal/l) pro optimální rehydrataci organismu v průběhu delších výkonů. Existují domněnky, že ztráty sodíku mohou hrát roli při vzniku svalových křečí nebo slabosti.

Sodík stimuluje mechanismus pocitu žízně a rovněž zlepšuje rychlost, jakou je voda a sacharidy absorbovány tenkým střevem, což podstatně zlepšuje rehydrataci a zpomaluje nástup svalové únavy. Sodík pomáhá zadržovat větší množství vody v tkáních a snižuje vylučování moče. 4,5 Výzkumem bylo rovněž prokázáno, že přídavek sodíku do nápoje nepředstavuje prakticky žádné riziko ohrožení zdraví.

Při tělesné aktivitě trvající déle než 2 hodiny se doporučuje užívat nápoje obsahující sodík, stejně jako při dalších činnostech, kde dochází k silnému pocení. V takových případech je na základě výzkumných výsledků doporučováno přijímat alespoň 450 mg nebo více sodíku za hodinu k udržení potřebného objemu plasmy s dostatečným obsahem sodíku.6 Tohoto stavu lze lehce dosáhnout užíváním dobře sestaveného nápoje s vyrovnaným množstvím elektrolytů a sacharidů.

Závěr


Pro optimální sportovní výkony, zvláště v horkém prostředí, je důležité pravidelně pít. Nápoje s obsahem sodíku mohou zajistit rychlejší rehydrataci, než nápoje bez sodíku a přídavek sacharidů pomáhá chránit svaly před únavou. Přesto však v evropském stravování je nutné obecně snížit obsah sodíku k zabránění nepříznivých zdravotních vlivů.


Zdroj: EUfic

Nejnovější články

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?