Publikováno: 20.02.2019 Autor: FÉR potravina
Vědci a občané budou mít přístup ke klíčovým informacím ohledně bezpečnosti produktů, které posuzuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), již na začátku hodnocení rizik. Zajišťuje to nařízení Evropského parlamentu a Rady o transparentnosti a udržitelnosti systému hodnocení rizik v Evropské unii
Nové nařízení upravuje proces hodnocení rizik tak, aby byl transparentnější a posílil důvěru občanů ve spolehlivost studií prováděných průmyslem, vědeckých studií a potažmo v celý systém hodnocení rizik v EU. Umožní také členským státům se lépe se zapojit do řídící struktury EFSA.
Diskuse kolem obnovení povolení glyfosátu v nedávné době je učebnicovým příkladem toho, že stávající schémata povolování produktů nejsou v Unii dostatečně transparentní. Zpochybňováním závěrů EFSA, o jehož hodnocení se výsledky povolovacích procesů opírají, je pak nepřímo podkopávána důvěra veřejnosti v celý systém bezpečnosti potravin v EU. Zpřístupnění všech studií a dat v rané fázi schvalovacího procesu napomůže těmto negativním jevům předejít.
Nařízení rozšiřuje rámec informací, které Evropský úřad pro bezpečnost potravin bude zveřejňovat o jednotlivých produktech ve schvalovacím řízení, a to již po prohlášení žádosti za platnou.
Nařízení také nově definuje základní principy komunikace o riziku. Bude vypracován obecný plán komunikace o riziku na úrovni národní i EU.
Zdroj: MZe