Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Pro veřejnost přístupnější proces hodnocení rizik v potravinovém řetězci

Publikováno: 20.02.2019     Autor: FÉR potravina

Vědci a občané budou mít přístup ke klíčovým informacím ohledně bezpečnosti produktů, které posuzuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), již na začátku hodnocení rizik. Zajišťuje to nařízení Evropského parlamentu a Rady o transparentnosti a udržitelnosti systému hodnocení rizik v Evropské unii


Nové nařízení upravuje proces hodnocení rizik tak, aby byl transparentnější a posílil důvěru občanů ve spolehlivost studií prováděných průmyslem, vědeckých studií a potažmo v celý systém hodnocení rizik v EU. Umožní také členským státům se lépe se zapojit do řídící struktury EFSA.

Diskuse kolem obnovení povolení glyfosátu v nedávné době je učebnicovým příkladem toho, že stávající schémata povolování produktů nejsou v Unii dostatečně transparentní. Zpochybňováním závěrů EFSA, o jehož hodnocení se výsledky povolovacích procesů opírají, je pak nepřímo podkopávána důvěra veřejnosti v celý systém bezpečnosti potravin v EU. Zpřístupnění všech studií a dat v rané fázi schvalovacího procesu napomůže těmto negativním jevům předejít.

Nařízení rozšiřuje rámec informací, které Evropský úřad pro bezpečnost potravin bude zveřejňovat o jednotlivých produktech ve schvalovacím řízení, a to již po prohlášení žádosti za platnou.

Nařízení také nově definuje základní principy komunikace o riziku. Bude vypracován obecný plán komunikace o riziku  na úrovni národní i EU.

Zdroj: MZe

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?