Publikováno: 13.09.2025 Autor: FÉR potravina
Domácí porážky a prodej živočišných produktů: Co je legální a za jakých podmínek? Chcete na své farmě porážet zvířata, prodávat čerstvé maso, vejce, mléko nebo med? Publikace Státní veterinární správy z července 2025 shrnuje podmínky, za jakých je možné živočišné produkty z vlastního chovu nejen spotřebovávat, ale i zpracovávat a prodávat v malém množství – bez zbytečné byrokracie, ale stále v souladu s právem.
Publikace Státní veterinární správy z července 2025 shrnuje podmínky, za jakých je možné živočišné produkty z vlastního chovu nejen spotřebovávat, ale i zpracovávat a prodávat v malém množství – bez zbytečné byrokracie, ale stále v souladu s právem. Vztahuje se na maso, mléko, vejce, včelí produkty i ryby.
Domácí porážka je legální pro zvířata kromě skotu nad 72 měsíců a koní. Využití je pouze pro vlastní domácnost nebo blízké osoby – nikoli k prodeji.
Je třeba ji nahlásit krajské veterinární správě, minimálně 3 dny předem. V případě nutnosti může být oznámena i zpětně.
Zvíře musí být omráčeno před vykrvením, jinak hrozí pokuta až 50 000 Kč.
Bez nutnosti registrace je možné prodávat čerstvé maso z max. 2000 ks drůbeže a/nebo králíků ročně.
Maso nesmí být porcované ani prodávané zásilkově.
Musí být označeno jako "Není veterinárně vyšetřeno – určeno po tepelné úpravě".
Syrové mléko lze prodávat bez registrace, ale pouze v malém množství a po souhlasu KVS. Povinností je mít provozní a sanitační řád a provádět pravidelné laboratorní rozbory.
Minimlékárna musí být registrována nebo schválena, podle rozsahu a původu zpracovávaného mléka.
Bez registrace lze prodat až 6 000 vajec měsíčně, a to přímo spotřebiteli nebo do místního maloobchodu.
Vejce nemusí být tříděna, ale musí být čerstvá a uchovávána mezi +5 a +18 °C.
Bez registrace jako potravinář lze prodávat:
až 2 tuny medu ročně,
100 kg pylu,
10 kg mateří kašičky.
Produkty nesmí být prodávány zásilkově a musí být označeny dle legislativy.
Prodej živých ryb z akvakultury je možný přímo ze dvora bez registrace.
Výroba rybích produktů vyžaduje registraci či schválení, pokud se produkty dodávají i mimo místo výroby.
Prodat 20 vajec týdně sousedům ze dvora.
Nabídnout sklenici medu na místním trhu.
Prodat syrové mléko přes automat u farmy.
Pokud vyrábíte jogurty, sýry, klobásy, uzeniny, paštiky, vaječný likér či rybí pomazánky.
Pokud dodáváte mimo kraj či sousední kraje.
Pokud využíváte mléko nebo vejce z jiných chovů než svého.
Využijte možnost přímého prodeje bez zbytečné administrativy – ale dodržujte limity (např. množství kusů, hygienu, způsob balení).
Před prodejem si připravte potřebné formuláře, obchodní doklady a etikety – k dispozici jsou vzory na webu SVS.
Vyhněte se zásilkovému prodeji, který je v malovýrobě často zakázán (např. u vajec, medu, masa z drůbeže/králíků).
Pokud zpracováváte větší množství, nebo chcete dodávat do více krajů, připravte se na proces schválení provozu.
Navštivte stránky Státní veterinární správy, stáhněte si potřebné formuláře, kontaktujte příslušnou krajskou veterinární správu a poraďte se o tom, zda pro vaši činnost postačí registrace, nebo budete potřebovat plné schválení provozu.
celá publikace k dispozici zde: SVS - prodej ze dvora