Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Produkty z černého rybízu jako významný zdroj vitaminu C

Publikováno: 14.12.2022     Autor: Slunew

V zimě náš imunitní systém dostává zabrat. Zkusme ho podpořit dávkou vitamínu c z černého rybízu.


V časopise Výživa a potraviny dávaným Společností pro Výživu autoři z Vysoké školy chemicko-technologická v Praze publikovali článek o množství vit.C v různých produktech z černého rybízu.

Rybíz zahrnuje asi na 150 druhů rybízu a druhových kříženců rybízu a angreštu.

Černý rybíz se primárně pěstuje pro výrobu ovocných nápojů (šťáv a nektarů) a do určité míry se konzumuje i čerstvý. Zpracovává se též na džemy, pyré, želé, koncentráty, náplně (do sladkého pečiva), polevy, zmrzliny, cukrovinky, alkoholické nápoje (např. francouzský černorybízový likér Crème de cassis), funkční potraviny a další nealkoholické nápoje (např. čaje, ochucené minerální vody).

Bobule černého rybízu obsahují mnoho chemických sloučenin s prokazatelnými či potenciálně pozitivními aspekty pro lidské zdraví. Nás zajímal vitamín C.

Konzumace méně než 50 g bobulí černého rybízu odpovídá potřebné denní dávce vitaminu C pro dospělého člověka.

Cílem této studie bylo porovnat obsah vitaminu C v meziproduktech a finálních výrobcích z černého rybízu.

Byl analyzován soubor 13 vzorků a zjištěný obsah vitaminu C byl následující: 1020 ±78 mg/kg pro homogenát ovoce, 1102 ±31 mg/kg pro čerstvě vylisovanou šťávu, 651 ±103 mg/kg pro dřeň, 700 ±209 mg/kg pro koncentrát, 2,8 ±0,1 mg/kg pro nektar a 47,5 ±0,1 mg/kg pro džem. Nálezy vitaminu C odpovídaly způsobu a míře tepelného namáhání výrobků.

 

Celý článek s podrobnými výsledky je dostupný zde.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?