Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Projekt ČR a Saska „Společně za lepší potraviny“

Publikováno: 31.08.2022     Autor: FÉR potravina

Dne 16. června 2022 se v Drážďanech uskutečnilo zakončení projektu přeshraniční spolupráce Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Saského státního ministerstva pro sociální záležitosti a soudržnost (Sächsisches Staatsministerium für Soziales und Gesellschaftlichen Zusammenhalt). Za SZPI se do projektu zapojily inspektoráty v Ústí nad Labem a v Plzni, na saské straně pak inspektoráty z regionů Drážďany, Saské středohoří, Saské Švýcarsko – Východní Krušné hory a Pohořelec.


Cílem projektu, který trval necelé 4 měsíce bylo navázání spolupráce, seznámení se s kontrolními postupy projektového partnera a vytvoření sítě osobních kontaktů inspektorů v příhraničních regionech České republiky a Saska v oblasti úřední kontroly potravin. Hlavní náplní projektu byly výměnné pobyty zaměstnanců obou partnerských úřadů.

Stáží se zúčastnila dvacítka zástupců SZPI a obdobný počet zástupců saských kontrolních orgánů. Cílovou skupinou byli především inspektoři. Výměnný pobyt sestával z návštěvy regionálního inspektorátu či kontrolního orgánu, kde byly představeny aktivity daného úřadu týkající se kontrol potravin, diskutovány aktuální problémy a vybraná témata a dále následovaly návštěvy provozovatelů potravinářských podniků. Tyto společné inspekce byly důležitým prvkem celého projektu, neboť přímá zkušenost a spolupráce na praktické úrovni vždy přináší nejcennější informace a umožňuje nahlédnout na práci, kterou dozorové orgány vykonávají, jinou optikou. Návštěvy provozovatelů byly realizovány v rozsahu kompetencí obou dozorových orgánů a tentokrát se zaměřily především na provozovny veřejného stravování.

Inspektoři obou zemí se tak mohli během výměnných pobytů detailně seznámit s odlišnostmi v jejich každodenní práci v celé řadě oblastí. Mezi nejvýraznější patří rozdíly v organizační struktuře úřadů, v jejich kompetencích a roli laboratoří. Odlišné jsou také administrativní procedury, způsob ukládání opatření a pokut při zjištění nedostatků nebo v přístupu ke kontrolám e-commerce či výkladu právních předpisů. Jedním z nejužitečnějších výsledků projektu je vytvoření sítě osobních kontaktů, která je dobrým základem pro případnou spolupráci a výměnu informací a znalostí mezi inspektory obou zemí v budoucím období.

Pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci je toto již druhý projekt realizovaný společně se Saskem a šestý projekt přeshraniční spolupráce, na němž se podílela. Na přelomu roku 2005 a 2006 byly realizovány výměnné stáže ve spolupráci s Rakouskem, v roce 2009 se Slovenskem, v roce 2011 se Svobodným státem Sasko, v roce 2013 se Svobodným státem Bavorsko a v roce 2019 s Polskem, pokaždé za zapojení inspektorátů v blízkosti daného přeshraničního souseda. Operační programy přeshraniční spolupráce tak SZPI umožňují poznat praktické fungování dozorových orgánů se stejnými či obdobnými kompetencemi v sousedních státech a navazovat s nimi kontakty, které pak mohou být v budoucnu využívány.

 

Zdroj: SZPI

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?