Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Průmyslově vyráběné potraviny

Publikováno: 18.06.2012     Autor: Neznámý

Jeden z mnoha případů, jak nám mohou potraviny, které jíme, ovlivňovat zdraví.


Autor: Danah

Zdravotní fakta o průmyslových potravinách:

  • Mohou obsahovat mnoho kuchyňské soli, tuků s nasycenými mastnými kyselinami, cukru. 75 % veškeré soli v naší stravě pochází z těchto potravin.
  • Mohou mít nižší nutriční hodnotu než neprůmyslově vyrobené potraviny.
  • Mohou obsahovat syntetické přísady, jako barviva, sladidla, a konzervační látky.


Průmyslově vyrobené potraviny (včetně „rychlého občerstvení“) se vyznačují tím, že určitým výrobním procesem byly původní suroviny přeměněny na nové a s rozdílnými vlastnostmi. Patří sem metody jako solení, uzení, trvanlivé konzervování, mražení, fermentace, předvaření, reforming nebo kombinace s dalšími potravinářskými surovinami za vzniku jiných potravin nebo balených „hotových jídel“ a snacků.

Výroba jídla může mít různé výhody: zvýšenou nabídku rozmanitého sortimentu potravin v obchodech, zvýšenou trvanlivost potravin, přídavkem dochucovadel a barviv se zlepší vzhled a prodejnost na trhu, výroba není složitá, snadno se odstraní bakteriální znečištění, takže i příprava a servírování jídla je snadné. Také balení a doprava jsou snadné, takže v kombinaci se zvýšenou trvanlivostí to znamená, že mnoho takto vyrobených potravin si zákazník může dopřát po celý rok.

Průmyslově vyrobené potraviny mají však některé stinné stránky z hlediska dopadu na lidské zdraví. V procesu výroby se obsah výživných látek v potravinách často sníží. Navíc použití umělých přísad pro zlepšení barvy, vůně či chuti, a prodloužení trvanlivosti také zvyšuje potenciální zdravotní rizika. Mnoho průmyslově vyrobených potravin obsahuje také extrémně vysoký podíl nasycených tuků, cukru a soli, které se používají ke zlepšení chuti a ke konzervaci výrobků. U domácího vaření se dá použití těchto látek snadno uhlídat, ale u průmyslových potravin je těžší jejich přesný obsah zjistit. To znamená, že jsou často těsně spjaty se vznikem obezity a přidružených chorob, jako jsou nemoci srdce a cukrovka 2.typu.

Příběh: K specialistům v oboru výživy přišla matka se sedmiletým synem, který trpí úpornými migrénami od čtyř let. Migréna je nejrozšířenější neurologické onemocnění ve vyspělých zemích. Kromě extrémních bolestí hlavy jsou častými přiznaky migrény zvracení, obtíže při chůzi a v řeči, změny chování a deformované vidění. Chlapec prodělal v minulosti všechna vyšetření, která vyloučila podezření na mozkový nádor a epilepsii. Jeho obvodní lékař mu předepsal léky, které se postupem času stávaly méně a méně účinné. Migrény ničily chlapci život tak, že dokonce pro doktora nakreslil stresující obrázek sám sebe s useknutou hlavou, která ho tolik trápí, a bez ní se cítí svobodný.

Specialisté – dva lékaři a nutriční poradkyně – doporučili chlapcově matce změnu jídelníčku, protože jídlo je častým spouštěcím faktorem migrén. Společně vypracovali plán léčby se seznamem zakázaných potravin a doporučených potravin. K zakázaným potravinám patřilo plnotučné mléko, sýry, citrusové ovoce, sušené ovoce, arašídy a čokoláda. Pochopitelně i průmyslově vyrobené potraviny s obsahem jakýchkoliv aditiv: brambůrky, šunka, rychlé občerstvení a instantní jídla. Výživová poradkyně konzultovala s nemocnicí, kam chlapec dochází na kontroly, složení potravinových doplňků s obsahem tří klíčových látek: vitamínu B2, hořčíku a koenzymu Q10.

Výsledek? Chlapci i jeho matce změnila dieta život nebývalým způsobem. Matka začala vařit jídla ze základních surovin, aby si byla jistá, že neobsahují umělá aditiva. Změnila způsob nakupování. Bylo to jistě pracnější, ale dieta měla na chlapce tak masivní vliv, že se zcela zbavil migrén a byl vyřazen ze seznamu pacientů nemocnice.

Zdroj: TV Channel 4, Pořad Food Hospital (Velká Británie)

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?