Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Rajčata postrádající chuť – umělé dozrávání není příčinou

Publikováno: 03.09.2020     Autor: FÉR potravina

Rajčata bez chutě a vůně. Mnoho z nás má tuto skutečnost zažitou právě s rajčaty kupovanými. Tato nijaká chuť a absence vůně rajčat může být příčinou nevhodného skladování právě u vás doma.


Některá rajčata nemají téměř žádnou chuť ani vůni. Tato skutečnost se pojí především s těmi kupovanými. Ještě snad nikdy nikdo netvrdil, že by byla domácí rajčata bez chuti. Co je důvodem?

Asi víte, že chuť rajčat je ovlivněna především obsahem a poměrem cukrů, kyselin a aromatických látek, které vznikají intenzivním rozkladem hemicelulóz během zrání u tradičních odrůd. Tyto plody pak rychle měknou, ale mají zároveň intenzivnější a nejlepší chuť. 

V odrůdách, které jsou určené k dlouhodobému skladování a přepravě je tento proces rozkladu hemicelulózy téměř zablokován. jednak už primárně obsahují všech těchto látek méně. na druhou starnu se u nich ale zvyšuje množství lehce stravitelné vlákniny. Toto vše je pak důvod méně výrazné chuti.

V dnešní době stále panuje mýtus, že se odrůdy určené pro delší skladování a přepravu sklízejí ještě v zeleném stavu a následně se nechávájí uměle dozrávat. To se dělo v dobách dřívějších, kdy ještě neexistovaly skladovatelné odrůdy (LSL). 

Tipy na skladování rajčat

Po zakoupení rajčat z obchodu, není nevhodné je dávat přímo do lednice. Tento krok se negativně projeví na jejich chuti, vůni a konzistenci. V případě ještě ne zcela zralých kousků  je nechte dozrát; ideálně na světle a sluníčku při 20 °C.

Zdroj: bezpečnost potravinakademiekvality.cz

Nejnovější články

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?