Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Rajčata v konzervě

Publikováno: 25.05.2022     Autor: Slunew

Zavařená rajčata nemají v našich končinách tak dlouhou tradici jako třeba zahuštěný rajský protlak, přesto se stala nedílnou součástí nabídky na trhu.


Když chceme rychlou večeři, velmi často šáhneme po "předpřipravém". Nutně to nemusí být jakási směs ultra zpracovaných potravin. Klidně to mohou být jen zavařená rajčata, která přidáme k mletému masu a pak už jen vymyslet na co tuto směs dáme. Zda vyhrají klasické těstoviny nebo třeba kuskus.

Laboratoř využívána dTestem se podívala na 11 konzerv sekaných rajčat a hledala v nich kromě samotných rajských jablek i nežádoucí látky. Výsledky bohužel zcela uspokojivé nebyly. V hledáčku nebylo jen množství a kvalita použitých rajčat, ale také jejich zdravotní nezávadnost.

Množství rajčat ve výrobku laboratoř zjišťovala nepřímo výpočtovou metodou. Při ní byl nejprve odhalen obsah vybraných látek a z toho se výpočtem zjistilo, jakému kvantu „teoretických“ rajčat změřené hodnoty odpovídají. Ukázalo se, že 100 g všech výrobků bylo vyrobeno z více než 100 g rajčat.

Dalšími zkouškami zaměřenými na jakost rajčat bylo měření minerálních nečistot a samozřejmě i senzorické hodnocení. Pátrání po zbytcích zeminy ukázalo, že výrobci pracují s čistou surovinou. Při senzorickém posouzení se však ukázalo, že řada z nich by ji mohla zpracovávat lépe.

Vůbec nejméně příznivé zprávy přinesly analýzy nežádoucích látek. Laboratoř se zaměřila na alternariové mykotoxiny a pesticidy. 

Na přetřes přišla i bezpečnost rajčatových konzerv, přesněji řečeno obsah nežádoucích látek v nich. Jako vždy v případě mykotoxinů i zde platí, že jedovaté látky v napadeném materiálu zůstávají i po zániku samotné plísně. Navíc jde o sloučeniny odolné vůči vysokým teplotám, které dokážou přečkat i tepelné opracování.

Nežádoucích látek je samozřejmě velké množství, nicméně v laboratoři vyšly 2: kyselina tenuazonová a alternariol. První z nich laboratoř objevila ve všech testovaných vzorcích, přičemž její koncentrace kolísala od 19 µg/kg  až po více než dvacetinásobných 490 µg/kg. Co to znamená v praxi? Bezpečná hodnota kyseliny tenuazonové činí 1,5 µg/kg tělesné váhy, což u 70kg osoby představuje 105 µg. Tedy při užití konzervy s nejvyšší naměřenou hodnotou na překročení dávky stačí této konzervy jen půlka.

Druhý jmenovaný mykotoxin alternariol jsme našli pouze ve dvou výrobcích, přesto šlo o znepokojivé nálezy. 

Publikováno v časopise 5/2022 dTest

 

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?