Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Restaurace pod drobnohledem SZPI!

Publikováno: 13.05.2022     Autor: FÉR potravina

Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji, přibližně 20 % provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masa.


V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. 

Inspektoři SZPI hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 48 provozovnách společného stravování a posoudili zde 54 vzorků fritovacích olejů.

U celkem 13 % z kontrolovaných vzorků inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů. U 2 vzorků laboratorní rozbor potvrdil dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy, což je předpoklad pro produkci bezpečných a kvalitních potravin. U 8 % kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení.

Ve srovnání s kontrolami v minulých letech lze konstatovat mírné zlepšení, kdy v roce 2020 inspektoři zjistili nevyhovující fritovací olej u více než 17 % hodnocených vzorků, celkovou situaci ale nelze považovat za uspokojivou, a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat i v budoucnu.

Inspektoři SZPI hodnotili i značení výskytu alergenních látek v nabídce pokrmů v restauracích a rychlém občerstvení. Přítomnost nedeklarovaných alergenů analýza potvrdila u 22 % vzorků hodnocených pokrmů.

SZPI realizovala i kontrolní akci ověřující druhovou pravost masa deklarovanou v nabídce pokrmů v restauracích a rychlém občerstvení. U 20 % hodnocených vzorků laboratorní analýza potvrdila alespoň částečnou přítomnost druhu masa, které nebylo deklarováno v nabídce a spotřebitel tak byl uváděn v omyl ohledně skutečného složení pokrmu.

Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků hodnocených v rámci kontrolních akcí je k dispozici na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly: Fritovací olejeAlergenyDruhová pravost masa

Zdroj: SZPI

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?