Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Rezidua veterinárních léčiv v potravinách stále klesají!!!

Publikováno: 09.04.2023     Autor: Hana Nova

Z nejnovějších údajů vyplývá, že množství reziduí veterinárních léčiv a dalších látek nalezených ve zvířatech a potravinách živočišného původu v Evropské unii nadále klesají, zároveň se zvyšuje úroveň dodržování předpisů.


Každý rok se za roky minulé pripravují zprávy o výskytu různých typů "nežádoucích" kontaminantů v potravinách. Mezi ně patří i rezidua po farmakologické léčbě zvířat chovaných pro výživu člověka.

Dobrá zpráva je, že trend klesajícího výskytu pokračuje. Množství reziduí veterinárních léčiv a dalších látek nalezených ve zvířatech a potravinách živočišného původu v Evropské unii nadále klesají, zároveň se zvyšuje úroveň dodržování předpisů. 

Poslední souhrnnou zprávou jsou zpracovaná data sbíraná v roce 2021 a zahrnuje údaje nahlášené členskými státy EU, Islandem a Norskem. Nutno ještě podotknout, že počet testovaných vzorků se oproti předchozím letem mírně zvýšil. Úplný soubor dat – obsahující přibližně 13 milionů analytických výsledků – je k dispozici v otevřeném úložišti Knowledge Junction úřadu EFSA, jehož cílem je zlepšit transparentnost, reprodukovatelnost a opakovanou použitelnost důkazů při posuzování rizik v oblasti bezpečnosti potravin a krmiv.

V roce 2021 činil podíl nevyhovujících vzorků 0,17 %, což je nejnižší hodnota zaznamenaná za posledních 12 let, kdy se nevyhovující vzorky pohybovaly v rozmezí od 0,19 % do 0,37 %. V roce 2020 činil tento údaj 0,19 %.

Celková úroveň podílu nevyhovujících vzorků u cílených vzorků (tj. vzorků odebraných za účelem odhalení nezákonného použití nebo kontroly nedodržení maximálních povolených množství) se rovněž snížila na 0,24 % ve srovnání s 0,27-0,35 % v předchozích čtyřech letech.

Výroční zpráva zahrnuje různé skupiny látek včetně hormonů, antibakteriálních látek, kontaminantů životního prostředí, zakázaných látek a jiných veterinárních léčiv.

Výsledky monitoringu si můžete podrobněji prohlédnout pomocí nového interaktivního nástroje EFSA pro vizualizaci dat.

Report for 2021 on the results from the monitoring of veterinary medicinal product residues and other substances in live animals and animal products

 

Zdroj: EFSA

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?