Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Rostlinné alternativy mléka - Jaké živiny sledovat?

Publikováno: 19.09.2025     Autor: FÉR potravina - upraveno dle SZU

Kravské mléko je zdroj živin pro lidské tělo, ale pro některé lidi je i strůjce zažívacích problémů, a ti ho nahrazují alternativními, především rostlinnými nápoji. Nutričně se ale od kravského mléka výrazně liší. Do jaké míry skutečně mléko nahrazují? Jaké živiny je důležité sledovat?


Kravské mléko – tradiční zdroj živin a možné problémy

Kravské mléko je ceněno jako bohatý zdroj živin. Obsahuje kvalitní bílkoviny, dobře vstřebatelný vápník a řadu vitaminů (D, A, B<sub>12</sub> aj.), což z něj činí cennou součást stravy. Ne každý však mléko snáší – MUDr. Eliška Selinger v rozhovoru pro ČT24 upozorňuje, že u části lidí způsobuje zažívací potíže vlivem laktózové intolerance. Další možnou komplikací je alergie na mléčnou bílkovinu (méně častá, ale závažná reakce). Tyto problémy vedou mnoho lidí k hledání náhrad mléka.

Rostlinné alternativy a správná terminologie

Rostlinné náhrady mléka (sójové, mandlové, ovesné aj.) se správně nazývají rostlinné nápoje. Podle legislativy EU je pojem „mléko“ vyhrazen pouze pro živočišné produkty – rostlinné výrobky tedy nelze prodávat jako „mléko“ (nesmí se používat název „sójové mléko“). Toto pravidlo má zamezit klamání spotřebitele, protože rostlinné nápoje mají odlišné složení i výživovou hodnotu než kravské mléko.

Nutriční rozdíly a fortifikace rostlinných nápojů

Kravské mléko má přirozeně výrazně více bílkovin a vápníku než většina rostlinných nápojů. Například 100 ml polotučného mléka obsahuje ~3,3 g bílkovin a 120 mg vápníku, zatímco mandlový či ovesný nápoj mívá často jen <1 g bílkovin a zanedbatelné množství vápníku. Sójový nápoj je výjimka – má podobný obsah bílkovin (~3 g/100 ml) jako mléko.

Některé živiny (vápník, vitaminy) z rostlinných surovin jsou pro tělo hůře využitelné. Proto se rostlinné nápoje fortifikují – obohacují o vápník, vitamin D, B<sub>12</sub> aj., aby se nutričně přiblížily mléku. Fortifikovaný nápoj může mít podobný obsah vápníku jako mléko, ale vstřebatelnost přidaných živin se může lišit.

Nejčastější druhy rostlinných nápojů

  • Sójový nápoj: Nejvyšší obsah bílkovin (~3 g/100 ml); sója však patří mezi časté alergeny.

  • Mandlový nápoj: Velmi málo bílkovin (< 1 g/100 ml) a minimum živin bez obohacení; obsah mandlí bývá jen pár procent (zbytek tvoří voda).

  • Ovesný nápoj: Cca 1 g bílkovin/100 ml; obsahuje rozpustnou vlákninu beta-glukanz.

Jak číst etikety při výběru

Důležité je zkontrolovat:

  • Fortifikaci: zda je přidaný vápník, vitamin D a B<sub>12</sub>.

  • Cukr: upřednostnit neslazené nápoje (mnohé obsahují přidaný cukr).

  • Podíl suroviny: kolik % sóji/mandlí/ovsa nápoj obsahuje – čím více, tím lépe; a čím méně aditiv, tím lépe.

Závěr

Rostlinné nápoje jsou vhodnou alternativou pro ty, kdo nemohou nebo nechtějí konzumovat kravské mléko. Nelze je však považovat za plnohodnotnou náhradu – mívají méně bílkovin a (bez fortifikace) také méně vápníku a vitaminů. Při jejich zařazení do jídelníčku je proto nutné dbát na vyvážený příjem živin a vybírat obohacené varianty.

Zdroj: Rozhovor s MUDr. Eliškou Selinger v ČT24 Studio 6 szu.gov.cz.

Nejnovější články

Prodej ze dvora

Domácí porážky a prodej živočišných produktů: Co je legální a za jakých…

Nejlepsi BIOpotravina roku 2025

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlásil výsledky soutěže Nejlepší…

Test stolních mixérů 2025 – jak vybrat výkonný spotřebič, který vás nezklame

V dnešní době, kdy zdravý životní styl a pohodlná příprava jídel hrají stále…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?