Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Rozumíme etiketám?

Publikováno: 06.07.2023     Autor: upraveno dle Akademie kvality, SZIF

Češi se ale čím dál více také zajímají o původ potravin a už i studují informace uvedené na obalech.


Pro Čechy je kvalita potravin dlouhodobě jeden z klíčových faktorů, podle kterého se rozhodují při nákupu. Vyplývá to z výzkumu nákupního chování , ve kterém 92 % respondentů uvedlo, že se při výběru potravin zajímají o kvalitu. Jde jim především o to, aby jídlo bylo čerstvé, zralé, bez umělých náhražek a přídatných látek. 

Informace na etiketách podléhají přísné legislativě, která uvádí výrobcům řadu povinností. Díky tomu však spotřebitel může mít při koupi ucelené informace o potravinových výrobcích a může se tak informovaně rozhodovat.

Pro lepší orientaci přinášíme souhrn údajů, které musí etikety obsahovat:

– Název potraviny

Na obalu musí být označený zákonný název potraviny, který je definovaný právním předpisem. Musí obsahovat informace o fyzickém stavu potraviny nebo o zvláštní úpravě, kterou potraviny prošla (mražená, sušená). K tomu je možné dodat na obal i obchodní/popisný název výrobku.

– Množství

Čisté množství potravin se vyjadřuje v objemových a hmotnostních jednotkách.

– Složení potravin (seznam složek)

Seznam složek obsahuje všechny složky potraviny seřazené sestupně podle hmotnosti, stanovené v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny. Patří sem i přídatné látky, které mohou být napsané pod svým názvem nebo E kódem s kategorií, do které patří (například emulgátor, sladidlo nebo zahušťovadlo).

– Trvanlivost

Zde je zapotřebí rozlišit dvě hlavní možnosti pro vyznačení data spotřeby:

  • Datum použitelnosti („Spotřebujte do“) se uvádí u potravin, které podléhají rychle zkáze a musí být rychle spotřebovány. Týká se to například mléčných výrobků, ryb, chlazené drůbeže, všech výrobků studené kuchyně atp.

  • Datum minimální trvanlivosti („Minimální trvanlivost“) se uvádí u potravin, které se rychle nekazí. Mohou to být například konzervy, sušenky, čokoláda, nápoje, těstoviny atp. Potraviny s prošlou dobou trvanlivosti je možné uvádět do oběhu, ale pouze pokud jsou zdravotně nezávadné, a musí být jasně označené a oddělené. Ale pozor, nikoliv slovy „sleva“ nebo „akce“.

– Alergeny

Alergeny musí být ve složení vždy odlišeny od ostatních složek (například typem písma nebo barvou pozadí). Pokud je alergen přímo zmíněn v názvu potraviny, například Mléčná rýže, kde je alergen mléko, nemusí být daná alergenní složka v seznamu zvýrazněná.

Celkem máme 14 druhů alergenů.

  • Obiloviny obsahující lepek; korýši; vejce; ryby; arašídy (podzemnice olejná); sója; mléko; skořápkové plody; celer; hořčice; sezam; oxid siřičitý a siřičitany; lupina; měkkýši.

– Původ výrobku

U potravin musí být vždy uveden název a adresa výrobce, balírny nebo dovozce pro možnou reklamaci nebo získání dodatečných informací o výrobku. U některých výrobků (maso, ovoce, zelenina) je závazné uvést i zemi nebo oblast původu. Toto je také závazné, pokud obal výrobku obsahuje vlajku, logo či prvky jiného státu, než odkud výrobek pochází.

– Výživové hodnoty

Tabulka nutričních hodnot nám říká, jak energeticky a nutričně bohatá je daná potravina. Energetická hodnota se uvádí v kilokaloriích (kcal) a v kilojoulech (kJ). Věděli jste, že referenční hodnota denního příjmu energie pro průměrného dospělého člověka je 2 000 kcal, což je 8 400 kJ? Důležité je ale sledovat také množství sacharidů, cukrů, bílkovin, tuku, nasycených mastných kyselin, vitaminů a soli.

  • Hodnoty jsou stanovené vždy na 100 g výrobku. Je tedy potřeba přepočítat si výrobky na svou porci.

– Loga kvality

Pokud výrobce či producent získá ocenění kvality, je povinen tato loga umístit na obal. Označují se tak potraviny, které jsou lokální, kvalitní a něčím výjimečné ve srovnání s ostatními potravinami.

Další označení, která musí nést jednotlivé etikety potravin:

– Podmínky uchování nebo podmínky použití
– Návod k použití
– Teplota skladování

Více informací k označování: Infografiky „Označování potravin

Zdroj: https://bezpecnostpotravin.cz/

převzato od: Akademie kvality, SZIF

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?