Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Rýže

Publikováno: 12.01.2009     Autor: Neznámý


Rýže je z čeledi lipnicovitých. Jedná se o jednoletou asi 1 až 2 m vysokou bylinu s podlouhlými úzkými listy. Známe asi 20 druhů rýže. Jsou dělená podle tvaru jejich zrna na podlouhlá, oválná až kulatá, krátká a dlouhá. Rod rýže se dá rozdělit na setou rýži a horskou rýži. Ačkoliv rýže setá je náročná na zavlažování, patří mezi nejrozšířenější. Na opak rýže horská se pěstuje mnohdy bez závlahy, ale její kvalita je nižší.

Rýže se pěstuje v tropických oblastech, především na území Thajska, kde se pravděpodobně původně s začalo její řízené pěstování. Odtud se rýže rozšířila do Číny a Indie. Pěstování rýže je v Číně známo již 5000 let, kde také vymysleli systém rýžových polí jak jej známe dnes. Jedná se o uměle vyrobené vodní nádrže, které jsou zavlažovány nejčastěji zavlažovacím systémem. Díky těmto nádržím jsou rostliny rýže silné a zdravé a navíc působí jako pesticid, protože zabraňují růstu plevele v blízkosti rostlin rýže.

Do Severní Ameriky se rýže dostala od evropských osadníků a rovněž jí sebou přivezli afričtí otroci. Pěstování se pak šířilo na území celé Ameriky, především Kalifornie, kde ji podnebí vyhovuje.

Rýže je hlavní potravinou poloviny světové populace a těšila se vždy velké oblibě. Kromě zrn rýže můžeme již dnes na trhu nalézt různé druhy výrobků např. rýžový chléb, rýžové pečivo, rýžové nudle, rýžový papír, rýžové víno, raciolky a podobně. Rýže se nejčastěji připravuje vařením ve vodě a to v poměru 1:2 (1 hrníček rýže, 2 hrníčky vody). Rýžových jídel existuje nespočet, podává se například jako hlavní příloha k omáčkám, zelenině nebo k masu.

Rýže je lehce stravitelná a nepůsobí plynatost. Rýže je dobrým zdrojem škrobů, pomáhá udržovat krevní cukr, neobsahuje cholesterol ani lepek (gluten). Hnědá rýže má výraznější chuť. Obsahuje minerální látky a vitamíny, které jsou obzvlášť dobré pro růst vlasů, nehtů, kůže a kostí.

Konzumace rýže zlepšuje stav kůže při lupence. Působí preventivně proti ledvinovým kamenům kalciového typu. Podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu přes ledviny. Používá se k léčení zažívacích obtíží. Pomáhá upravovat mírné průjmy i zácpu. Rýžové otruby pomáhají snižovat riziko rakoviny tlustého střeva.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?