Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Sojová omáčka Shoyu

Publikováno: 07.03.2010     Autor: Neznámý


Sojové omáčky a další dochucovadla jídel si vypěstovali za dobu své existence pověst nezdravých výrobků, často s obsahem Glutamanu sodného (E621). Existují však mnohem zdravější alternativy a jednou z nich je například klasická sojová omáčka nazývaná Shoyu. V asijské kuchyni, především pak v Japonsku, je to běžná a oblíbená součást jídel.

Co je shoyu [šoju] ?


Je to sojová omáčka vyrobená přirozenou fermentací, procesem známým stovky let, za použití plísně Aspergillus oryzae a soli. Při tomto procesu dochází k přeměně hůře stravitelných sojových bílkovin, škrobů a tuků na snadno stravitelné aminokyseliny, jednoduché cukry a mastné kyseliny.

Shoyu je jedním ze dvou druhů tradičních sojových omáček, mimo směsi sojových bobů se k výrobě používá i pšenice. Naproti tomu Tamari - druhý typ omáček - se vyrábí jen ze sojových bobů.

Shoyu a jeho použití


Shoyu je možné používat k dochucení velké řady jídel, výborně se hodí do omáček, polévek a salátů. Shoyu je také výborné k ochucení zeleniny, masa a zeleninových a masových směsí, ragú, apod. Pro výraznou vůni a chuť a větší množství obsažené soli je dobré dávat pozor při dávkování. Snadno je možné jídlo přesolit.

Drobné doporučení - je lepší jídlo nesolit a místo soli jej dochutit právě samotnou sojovou omáčkou Shoyu.

Kvalitní Shoyu vs. levné náhrady


Při nákupu si dávejte pozor na složení, lehce je totiž možné koupit levnější a méně kvalitní sojové omáčky, které se vyrábějí chemicky namísto klasické dlouhodobé fermentace. Nekvalitní omáčka má jinou chuť, aroma a často se dobarvuje barvivy, např. karamelem.

Běžná cena 300ml balení omáčky Shoyu je okolo 50 Kč, u podstatně levnější omáček bychom se měli mít na pozoru a dobře prostudovat složení. To by mělo obsahovat jen vodu, soju (sojové boby), pšenici, sůl a Aspergillus oryzae.

Zajímavosti a informace


Omáčka Shoyu má přirozeně dlouhou dobu trvanlivosti. Je možné ji skladovat při pokojové teplotě. U většiny výrobků se udává doba trvanlivosti 1 rok.

I přes to, že ve složení je obsažena i pšenice, uvádí se, že u kvalitních tradičních sojových omáček Shoyu je množství glutenu pod detekovatelnou hranicí a proto jsou vhodné i pro lidi trpící Celiakií a alergické na pšenici.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?