Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Sojová omáčka Shoyu

Publikováno: 07.03.2010     Autor: Neznámý


Sojové omáčky a další dochucovadla jídel si vypěstovali za dobu své existence pověst nezdravých výrobků, často s obsahem Glutamanu sodného (E621). Existují však mnohem zdravější alternativy a jednou z nich je například klasická sojová omáčka nazývaná Shoyu. V asijské kuchyni, především pak v Japonsku, je to běžná a oblíbená součást jídel.

Co je shoyu [šoju] ?


Je to sojová omáčka vyrobená přirozenou fermentací, procesem známým stovky let, za použití plísně Aspergillus oryzae a soli. Při tomto procesu dochází k přeměně hůře stravitelných sojových bílkovin, škrobů a tuků na snadno stravitelné aminokyseliny, jednoduché cukry a mastné kyseliny.

Shoyu je jedním ze dvou druhů tradičních sojových omáček, mimo směsi sojových bobů se k výrobě používá i pšenice. Naproti tomu Tamari - druhý typ omáček - se vyrábí jen ze sojových bobů.

Shoyu a jeho použití


Shoyu je možné používat k dochucení velké řady jídel, výborně se hodí do omáček, polévek a salátů. Shoyu je také výborné k ochucení zeleniny, masa a zeleninových a masových směsí, ragú, apod. Pro výraznou vůni a chuť a větší množství obsažené soli je dobré dávat pozor při dávkování. Snadno je možné jídlo přesolit.

Drobné doporučení - je lepší jídlo nesolit a místo soli jej dochutit právě samotnou sojovou omáčkou Shoyu.

Kvalitní Shoyu vs. levné náhrady


Při nákupu si dávejte pozor na složení, lehce je totiž možné koupit levnější a méně kvalitní sojové omáčky, které se vyrábějí chemicky namísto klasické dlouhodobé fermentace. Nekvalitní omáčka má jinou chuť, aroma a často se dobarvuje barvivy, např. karamelem.

Běžná cena 300ml balení omáčky Shoyu je okolo 50 Kč, u podstatně levnější omáček bychom se měli mít na pozoru a dobře prostudovat složení. To by mělo obsahovat jen vodu, soju (sojové boby), pšenici, sůl a Aspergillus oryzae.

Zajímavosti a informace


Omáčka Shoyu má přirozeně dlouhou dobu trvanlivosti. Je možné ji skladovat při pokojové teplotě. U většiny výrobků se udává doba trvanlivosti 1 rok.

I přes to, že ve složení je obsažena i pšenice, uvádí se, že u kvalitních tradičních sojových omáček Shoyu je množství glutenu pod detekovatelnou hranicí a proto jsou vhodné i pro lidi trpící Celiakií a alergické na pšenici.

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Konec svátečního plýtvání

Po Vánocích bývá lednice plná. Nenechte to dojít do koše! Máme pro vás rychlé a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?