Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Bramborový salát bez majonézy

Publikováno: 03.12.2009     Autor: Neznámý


Bramborový salát bez majónézy


Ke Štedrovečerní večeři v Čechách a na Slovensku neodmyslitelně patří kapr a bramborový salát. Co ale dělat pokud jsme majónezu vyloučili ze svého jídelníčku, ať už z důvodu, že nám nechutná nebo proto, že chceme žít zdravěji. Majonéza z pohledu výživy nepřináší jídlu žádnou přidanou hodnotu, jedná se jen o vaječné bílky a olej, a pokud si nevyrábíme domácí, tak i látky v podobě emulgátorů, aby směs držela pohromadě, konzervantů a někdy i barviv.
Proto jsme přišli s tímto jednoduchým nápadem jak i na Vánoce povečeřet zdravě a hlavně chutně. Chceme se s Vámi podělit o tento recept a budeme moc rádi, když jej vyzkoušíte (ať už na Vánoce nebo jindy) a podělíte se s námi o své názory.

Budeme potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 1 mrkev, 3 kyselé okurky, 1 cibule ( je možné koupit jako připravenou směs na bramborový salát ve sklenici )
  • 1 vařené vajíčko
  • 200g bílého jogurtu
  • 200g pomazánkového másla
  • sůl

Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, stejně tak nakrájíme uvařenou mrkev, kyselé okurky, cibuli (tu nakrájíme na jemno) a nezapomeneme na vajíčko. V misce stranou dobře promícháme jogurt a pomazánkové máslo ( z prvu se obě suroviny nebudou chtít lehce smíchat, proto je potřeba vytrvat až se vytvoří směs, velmi podobná běžné majonéze). Osolíme a můžeme přidat i bylinkovou směs ( česnekové, tzatziky, apod...). Vše smícháme, necháme odstát, ideálně 2-3 hodiny (ne však déle, jelikož v našem bramborovém salátu nepoužíváme chemii, mohlo by se stát, že jogurt začne přirozeně uvolňovat syrovátku a salát by zřídnul) před podáváním na stůl.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?