Ke Štedrovečerní večeři v Čechách a na Slovensku neodmyslitelně patří kapr a bramborový salát. Co ale dělat pokud jsme majónezu vyloučili ze svého jídelníčku, ať už z důvodu, že nám nechutná nebo proto, že chceme žít zdravěji. Majonéza z pohledu výživy nepřináší jídlu žádnou přidanou hodnotu, jedná se jen o vaječné bílky a olej, a pokud si nevyrábíme domácí, tak i látky v podobě emulgátorů, aby směs držela pohromadě, konzervantů a někdy i barviv.
Proto jsme přišli s tímto jednoduchým nápadem jak i na Vánoce povečeřet zdravě a hlavně chutně. Chceme se s Vámi podělit o tento recept a budeme moc rádi, když jej vyzkoušíte (ať už na Vánoce nebo jindy) a podělíte se s námi o své názory.
Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, stejně tak nakrájíme uvařenou mrkev, kyselé okurky, cibuli (tu nakrájíme na jemno) a nezapomeneme na vajíčko. V misce stranou dobře promícháme jogurt a pomazánkové máslo ( z prvu se obě suroviny nebudou chtít lehce smíchat, proto je potřeba vytrvat až se vytvoří směs, velmi podobná běžné majonéze). Osolíme a můžeme přidat i bylinkovou směs ( česnekové, tzatziky, apod...). Vše smícháme, necháme odstát, ideálně 2-3 hodiny (ne však déle, jelikož v našem bramborovém salátu nepoužíváme chemii, mohlo by se stát, že jogurt začne přirozeně uvolňovat syrovátku a salát by zřídnul) před podáváním na stůl.