Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Stinná stránka 'free' potravin

Publikováno: 28.05.2012     Autor: Neznámý

Co bychom měli vědět o přísadách, kterými se nahrazují nechtěné ingredience v potravinách ?


Autor: Peta

"Free" potraviny, ať už bez obsahu cukru, tuku nebo lepku se rychle stávají trendovou záležitostí, bez ohledu na alergie nebo intolerance.

Popularita těchto výrobků, které jsou chutnější a dostupnější než kdy předtím, je poháněna spotřebiteli orientujícími se na zdraví, říkají výzkumné společnosti. Tito takzvaní vyhýbači jsou ovlivňováni "haló efektem" nebo představou, že výrobek je pro vás lepší, protože neobsahuje problémovou ingredienci nebo živinu, říká Andy Bellatti, odborník na výživu žijící v Seattlu a autor blogu Small Bites.

V roce 2010 bylo na území Spojených států a západní Evropy uvedeno na trh skoro 3.000 nových výrobků s nápisem "vhodný pro" nebo "bez obsahu", zjistila společnost zkoumající trh Leatherhead.
Výrobky, které nesou označení "neobsahuje lepek" nebo "neobsahuje mléko", vykazují velký nárůst. Ale tyto "free" potraviny nejsou vždy tou nejlepší volbou. Například sušenka bez obsahu tuku je z větší části bílá mouka a cukr a nemá žádnou výživovou hodnotu, říká Bellatti. Na druhou stranu avokádo je plné tuku a je mnohem zdravější než nějaká energy tyčinka bez tuku.

Výrobky bez cukru mohou zase obsahovat znepokojivé přísady, jako jsou vedlejší produkty geneticky modifikované kukuřice, umělá barviva a sladidla, říká Bellatti. Cesta ke zdraví vede přes opravdové, nezpracované suroviny, ne přes uměle vyrobené potraviny bez obsahu nežádoucí složky, říká.

Zde je návod, jak z nabídky "free" potravin chytře vybírat:

Bez lepku


Co to znamená: Není to jako u výrobků bez cukru nebo tuku, bezlepkové výrobky jsou nutností pro lidi trpící intolerancí na lepek nebo celiakií, poruchou zažívání, kterou spouští konzumace lepku. Jako bezlepkové mohou být podle FDA (Správa potravin a léčiv) považovány potraviny neobsahující určité druhy obili, jako např. pšenici, žito, ječmen, špaldu, kamut, tritikále a jiné obilniny vzniklé křížením.

Běžné náhrady: Výrobky často využívají kombinaci bezlepkových mouk, jako je cizrnová, rýžová, ovesná nebo pohanková mouka. Hodně bezlepkových výrobků obsahuje různá pojiva, jako je xantanová guma, karob nebo guarová guma, říká Bellatti.

Pozor na: Škroby. Bramborový škrob, tapiokový škrob a rýžový škrob, které se používají při výrobě téměř všech bezlepkových výrobků, patří do potravin, které zvyšují krevní cukr mnohem více než celá zrna, říká William Davis, preventivní kardiolog v Milwaukee. Toto spouští inzulínovou rezistenci a ukládání tuků v břišní oblasti a může vést k srdečním chorobám, šedému zákalu, artritidě a hypertenzi. Konzumace bezlepkových (vyráběných) potravin je jen o něco lepší než konzumace želé bonbónů, uvedl Davis, autor knihy "Wheat Belly". Také se musíme dívat na bezlepkové náhražky, radí Bellatti. Bezlepkové jídlo může obsahovat mastné trans-kyseliny nebo mít nízký obsah vlákniny a minerálů, říká.
Na etiketě: Hledejte ingredience jako mleté mandle a jiné mleté ořechy, kokosová moučka, mleté lněné semínko a příležitostně jiné mouky, které nezvyšují krevní cukr tak prudce nebo nespouští jiný fenomén, říká Davis. Bellatti navrhuje zařadit obilniny jako hnědá rýže, bezlepkový oves a falešné obilniny jako je quinoa, amaranth, pohanka nebo proso. Vybírejte nejlépe celé a minimálně zpracované přirozeně bezlepkové potraviny jako ovoce, zeleninu, fazole, luštěniny, ořechy a semínka.

Bez cukru


Co to znamená: Podle FDA se jedná o výrobek, který obsahuje méně než 0,5 gramu cukru na porci. Ale i výrobek bez cukru může být plný kalorií a sacharidů, říká registrovaná dietoložka Hope Warshaw, odbornice na cukrovku. Ve skutečnosti musí firma uveřejnit, pokud výrobek bez cukru není nízkokalorický.

Běžné náhrady: Firmy docílí výrobku bez cukru použitím umělých sladidel (aspartam, acesulfam draselný, sukralóza) nebo cukerných alkoholů (sorbitol, maltitol). V průměru mají cukerné alkoholy vyskytující se ve zmrzlinách, sušenkách, pudincích, bonbónech a žvýkačkách polovinu kalorií co cukr nebo jiné sacharidy.

Pozor na: Většina potravin, které obsahují umělá sladidla, jsou značně upravovány a poskytují velmi málo živin, říká Bellatti. Lidé, kteří pravidelně konzumují umělá sladidla, nemohou najít ovoce, které "zažene chuť na sladké", protože jejich chuťové buňky byly vycvičeny k tomu, že berou sladkost aspartamu jako standard. Sloučeniny stokrát sladší než cukr otupují naše chuťové pohárky a my vyžadujeme příchutě, kterým se příroda nemůže rovnat, říká Bellatti. Mějte také na paměti, že nízko sacharidové výrobky obsahují cukerné alkoholy (jako maltitol a sorbitol), které mohou způsobit gastrointestinální poruchy, přidává Bellatti.

Na etiketě: Výrobky bez cukru často obsahují geneticky modifikované suroviny, bílou mouku, nezdravé a ztužené tuky, potravinářská barviva a chemické konzervanty.

Bez tuku


Co to znamená: Výrobek obsahuje méně než 0,5 gramů tuku na porci, ale velikost porce definuje sám výrobce.
Běžné náhrady: Tuk je obyčejně nahrazován polysacharidy jako maltodextrin, modifikovaný kukuřičný škrob nebo tapiokový škrob, které se štěpí na cukry, říká William Lassek, spoluautor knihy "Why Women Need Fat". Škrob je často chemicky modifikovaný, aby bylo jednodušší ho vstřebat. Aby výrobek působil jako že tuk obsahuje, mohou firmy použít jiné druhy polysacharidů, např. pektin (z citrusového ovoce), karagenan (z mořských řas) a guarová guma (ze semen rostliny Cyamopsis tetragonolobu), říká Lassek.

Pozor na: Výrobky bez tuku mají obyčejně méně kalorií než ty poctivé, ale mají stejný nebo vyšší podíl sacharidů, říká Lassek, odborný asistent na Oddělení epidemiologie na Graduate School of Public Health at the University of Pittsburgh. Existuje malá, ne-li žádná evidence dokazující, že přechod na výrobky bez tuku má za následek snížení váhy nebo lepší zdraví. Lidé, kteří jedí výrobky bez tuku, budou s větší pravděpodobností dohánět ušetřené kalorie tím, že budou jíst více tohoto nebo i jiného jídla, protože lidské tělo ví dobře, co potřebuje a vyžaduje příjem kalorií na stejné úrovni, říká Lassek. Dobrota bez tuku? To je čistý cukr.

Na etiketě: Hledejte zdravé tuky, jako omega-3 mastné kyseliny nebo mono-nenasycené mastné kyseliny, které najdeme v olivách, vlašských a pekanových ořechách, mandlích a avokádu. Mnoho živin, jako třeba vitamín A, D, E a K, jsou rozpustné v tucích, což znamená, že musí být konzumovány s tukem, aby je tělo absorbovalo. Navíc zdravý tuk poskytuje pocit plnosti, říká Bellatti. To je důvod, proč 150 kalorií z mandlí (které obsahují bílkoviny, vlákninu a tuk) je prospěšnějších než 150 kalorií z preclíků (které obsahují velmi málo, ne-li žádné z uvedených vlastností), říká.

Bez mléka a bez laktózy


Co to znamená: FDA zatím nedefinovala výrobky bez mléka nebo laktózy. Všeobecně, výrobky bez mléka by neměly obsahovat kravské mléko, zatímco u výrobků bez laktózy je laktóza nebo mléčný cukr odstraněn.
Běžné náhrady: Podle firmy zkoumající trh Mintel zaznamenávají v této oblasti růst mandlových, konopných a kokosových výrobků. Běžně je používáno také sójové, ovčí a rýžové mléko.

Pozor na: Lidé s alergií na mléko jsou alergičtí na mléčnou bílkovinu, která je přítomna i po odstranění laktózy. Také si dávejte pozor na přidané cukry. Dokonce varianty bez příchutě mohou obsahovat až 6 gramů – lžičku a půl přidaného cukru, říká Bellaty, který doporučuje neslazené varianty.

Na etiketě: Pokud výrobek osahuje mléko, smetanu, máslo, kondenzované nebo sušené mléko, mléčné složky, margarín, syrovátku nebo tvaroh, bude výrobek pravděpodobně obsahovat laktózu.


31%: Procentní růst prodeje "free" výrobků na trhu od roku 2008 do roku 2010. Prodeje v roce 2008 byly $210.6 miliónů a v roce 2010 $276.4 milionů, uvedla firma Mintel zabývající se zkoumáním trhu.

Zdroj: www.chicagotribune.com

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?