Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

"Suchej únor"

Publikováno: 01.02.2017     Autor: Zdravá potravina

K omezení nadměrného pití alkoholických nápojů v Česku chce přispět akce Suchej únor, která začíná ve středu. Má přimět muže, ale i ženy k tomu, aby strávili měsíc bez kapky alkoholu.


V České republice máme k alkoholu poměrně kladný vztah. Stal se běžnou součástí našich životů a je běžně tolerován i ve větší míře. Více něž pravidelní konzumneti jsou pro většinu "divní" ti, co nepijí málo nebo vůbec.

K zcela běžné konzumaci piva k jídlu, ho bohužel velké množství lidí ani za alkohol nepovažuje.

Suchej únor už popáté pořádá Liga otevřených mužů spolu s klinikou adiktologie a Státním zdravotním ústavem. Organizátoři poukazují na to, že čeští muži patří v pití alkoholu ke světovým rekordmanům a nadměrná konzumace ohrožuje jejich zdraví i kvalitu života.

Podle výsledků průzkumu Eurobarometr je pro 87 procent lidí pití alkoholu přijatelné, 13 procent dospělých toleruje i pravidelnou konzumaci. Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění o pivu na podzim roku 2015 ukázal, že průměrný dospělý Čech týdně spotřebuje zhruba osm půllitrových piv a Češka 2,5. Osobu závislou na alkoholu by za souseda nechtělo 74 procent dotázaných. 

Škodlivé pití odpovídá konzumaci 40 až 60 gramů alkoholu u mužů a 20 až 40 gramů u žen. Jsou to u mužů dvě až tři piva, čtyři až šest decilitrů vína a dva až tři „panáky“. U žen je to o sklenici méně. Rizikové pití pak představuje u mužů víc než 60 gramů a u žen přes 40, tedy u mužů přes tři a u žen přes dvě sklenice. 

více zde:

 

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?