Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Svačinky už nebudou v plastu!

Publikováno: 28.07.2022     Autor: Slunew

Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech. Slibuje ministr zemědělství ČR.


„Nemá smysl, aby děti ve školách dostávaly rozkrájené kousky ovoce balené do jednotlivých plastových obalů, vzniká tím hodně zbytečného odpadu. V poslední době to bylo právem kritizováno, proto jsme jako Ministerstvo zemědělství navrhli, aby děti ovoce a zeleninu dostávaly jako celé kusy a bez plastových balení,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Tedy od nového školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů! Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí. Hurá :) . Už i státní projekty více myslí na ekologii.

Upravuje to nařízení vlády o podmínkách pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny a mléka do škol.

Do projektu je zapojeno 3 992 základních škol s 928 159 žáky. 

Školní projekt Ovoce, zelenina a mléko do škol je projekt EU. Jeho cílem je především přispět k trvalému zvýšení spotřeby ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků, vytvořit zdravé stravovací návyky ve výživě dětí, bojovat proti epidemii dětské obezity a zvrátit klesající spotřebu ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků. Ovoce, zeleninu, mléko a neochucené mléčné výrobky dostávají děti zdarma. Zároveň MZe také navrhuje, aby minimálně 10 % dodávaných produktů do škol pocházelo z ekologické produkce. To by mělo platit ale až od školního roku 2023–2024.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ovoce a zelenina do škol / Beskyd Fryčovice, a.s.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?