Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Systém kvality Q CZ u brambor

Publikováno: 16.03.2023     Autor: FÉR potravina

Certifikace poskytuje spotřebiteli záruku vysoké kvality nebo možnost dohledat historii produktu od uvedení na trh přes zpracovatele až k pěstiteli.


Samotný proces certifikace konzumních brambor a produktů z konzumních brambor v režimu kvality Q CZ byl zahájen počátkem roku 2021. V roce 2022 Certifikační orgán obdržel celkem 26 platných žádostí o certifikaci.  Na základě certifikačních inspekcí byl ve 23 případech vydán certifikát pro produkt B1 – konzumní brambory pěstované v režimu kvality Q CZ a v 6 případech pro produkty B2/1-3 – konzumní brambory zabalené a upravené v režimu kvality Q CZ. Ve druhém roce čtyřletého certifikačního cyklu bylo vydáno celkem 29 certifikátů. V roce 2023 bude čtyřletý certifikační cyklus pokračovat dozorovými inspekcemi a současně se mohou do 30. dubna přihlásit noví žadatelé.

U 91 držitelů certifikátů z roku 2021 byly v roce 2022 realizovány dozorové inspekce s cílem posoudit jednotlivé parametry certifikovaných produktů.

Výsledky certifikačních a dozorových inspekcí potvrzují, že konzumní brambory vyprodukované v České republice poskytují spotřebitelům záruku kvality, dohledatelnost historie produktu od uvedení na trh až po pěstitele, i možnost sledování systému pěstování.

Přehled vydaných certifikátů ÚKZÚZ zveřejňuje online na svých webových stránkách - Databáze vydaných certifikátů – Q CZ konzumní brambory.

V letošním roce mohou pěstitelé a zpracovatelé brambor nejpozději do 30. dubna 2023 podávat nové žádosti o certifikaci produktů z konzumních brambor B1 – B3 v režimu kvality Q CZ. Podrobnosti k podání žádostí jsou zveřejněny na webu ÚKZÚZ - Certifikace produktů.

 

Zdroj: ÚKZÚZ

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?