Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Systém kvality Q CZ u brambor

Publikováno: 16.03.2023     Autor: FÉR potravina

Certifikace poskytuje spotřebiteli záruku vysoké kvality nebo možnost dohledat historii produktu od uvedení na trh přes zpracovatele až k pěstiteli.


Samotný proces certifikace konzumních brambor a produktů z konzumních brambor v režimu kvality Q CZ byl zahájen počátkem roku 2021. V roce 2022 Certifikační orgán obdržel celkem 26 platných žádostí o certifikaci.  Na základě certifikačních inspekcí byl ve 23 případech vydán certifikát pro produkt B1 – konzumní brambory pěstované v režimu kvality Q CZ a v 6 případech pro produkty B2/1-3 – konzumní brambory zabalené a upravené v režimu kvality Q CZ. Ve druhém roce čtyřletého certifikačního cyklu bylo vydáno celkem 29 certifikátů. V roce 2023 bude čtyřletý certifikační cyklus pokračovat dozorovými inspekcemi a současně se mohou do 30. dubna přihlásit noví žadatelé.

U 91 držitelů certifikátů z roku 2021 byly v roce 2022 realizovány dozorové inspekce s cílem posoudit jednotlivé parametry certifikovaných produktů.

Výsledky certifikačních a dozorových inspekcí potvrzují, že konzumní brambory vyprodukované v České republice poskytují spotřebitelům záruku kvality, dohledatelnost historie produktu od uvedení na trh až po pěstitele, i možnost sledování systému pěstování.

Přehled vydaných certifikátů ÚKZÚZ zveřejňuje online na svých webových stránkách - Databáze vydaných certifikátů – Q CZ konzumní brambory.

V letošním roce mohou pěstitelé a zpracovatelé brambor nejpozději do 30. dubna 2023 podávat nové žádosti o certifikaci produktů z konzumních brambor B1 – B3 v režimu kvality Q CZ. Podrobnosti k podání žádostí jsou zveřejněny na webu ÚKZÚZ - Certifikace produktů.

 

Zdroj: ÚKZÚZ

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?