Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Test roztíratelných tuků 2020

Publikováno: 12.10.2020     Autor: FÉR potravina

Roztíratelné tuky zrovna mezi FÉR potraviny neřadíme, ale přesto jsou tu tací, kteří si je kupují. Jak tedy vybrat z nich ty co nejlepší?


Běžně se  jim říká margaríny, ale ve skutečnosti na opravdový margarín, jak si jej představují zákonodárci, narazíte zřídkakdy. Redaktoři Dtestu nakoupili 14 vaniček a kostek bez ohledu na to, do které tukové škatulky spadají, a poslali je do laboratoře. Pro dva vzorky byly Polska a Německa, abychom se mohla porovnat jejich kvalita s tou českou. 

Jinak rostlinné roztíratelné tuky už dávno nejsou ti strašáci plní TRANS mastných kyselin,výrobci  je stále vylepšují, přidávají do nich vitamíny či máslo nebo máslovou příchuť. Proto bylo vybráno sedm čistě rostlinných tuků, z nichž čtyři se hlásí k máslové chuti, a sedm směsných roztíratelných tuků s máslem. Relativní novinka na trhu "prý" spotřebiteli přináší výhody másla i rostlinného tuku – tedy lahodnou chuť a snadnou roztíratelnost. No, za nás máslo je pořád máslo...

Mezi roztíratelnými tuky s máslem dopadla nejlépe kostka Madeta Jihočeské AB (dobře, 20 Kč/100 g), v níž skoro polovinu tuku tvoří mléčný tuk. Mezi čistě rostlinnými pak vyšel celkově jako nejlepší jediný margarín v testu Perla Máslová příchuť (dobře, 8 Kč/ 100 g), a to zejména díky vysokému obsahu tuku. Výhodný nákup představuje mezi máslovými Olma Zlatá Haná (dobře, 10 Kč/100 g) a mezi rostlinnými Rama Classic (4,80 Kč/100 g). Na chvostu tabulek skončily česká Rama s máslem (uspokojivě, 7,50 Kč/100g), německá Rama mit Butter (uspokojivě, 14,80 Kč/100 g) a také Lidl/Vita D’Or Margarín s máslovou příchutí (uspokojivě, 4 Kč/100 g).

Součástí testu se staly také dva zahraniční výrobky, Rama Mit Butter z Německa a Rama Z masłem z Polska, ketré se porovnávaly s českou Rama S máslem

Nejvýznamnější rozdíl byl uvedený přímo na etiketě a laboratorní analýzy jej potvrdily. Česká a německá Rama S máslem obsahují 70 % tuku, polský výrobek se pyšní 80% tučností.

Bližší informace k testu: v Dtestu 10/2020 a Výsledek testu nebo komentář výživářů dostupný u nás v  sekci média.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?