Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Test sušeného droždí

Publikováno: 22.06.2022     Autor: FÉR potravina

Loni dTest testoval kypřící prášky, letos sušené droždí. A jak to dopadlo?


Ke kyprému těstu vedou dvě hlavní cesty: chemické kypřidlo a kvasnice.

Běžné chlazené kvasnice dokáže nahradit sušené droždí a navíc má výhodu delší trvanlivosti a široké uplatnění najde i v domácích pekárnách. Sušené droždí dTest podrobil sérii pekařských pokusů, jejichž výsledky ne vždy úplně nadchly.

V prvním kroku nechali zkontrolovat, kolik se v droždí ukrývá živých kvasinek. Ukázalo se, že poměrně dost, přesto se mezi jednotlivými výrobky jejich počty lišily až stonásobně.

V dalším bloku zkoušek laboratoř trojicí pekařských experimentů zjišťovala, jak si sušené droždí vede v praxi. Praktické zkoušky probíhaly s pomocí jednoho typu domácí pekárny, ve kterém se připravovaly dva druhy chleba a sladká brioška. Příprava těsta i samotné pečení vždy probíhaly za shodných podmínek, proto výsledek závisel pouze na schopnostech použitého droždí.

Na upečených výrobcích laboratoř sledovala, jak nabyly na objemu, a samozřejmě se zajímala i o vzhled a texturu pečiva. Mezi jednotlivými výrobky se ukázaly výrazné rozdíly. Dobře to bylo vidět třeba na výšce bochníků chleba a briošek, která se u nejlepšího a nejhoršího droždí lišila až o sedm centimetrů. Lišily se samozřejmě i senzorické vlastnosti pečiva a laboratoř se bohužel setkávala s celou škálou nedostatků. Šlo například o vady kůrky či nedopečenou střídku.

Nejlepší výkony v testu předvedlo Penny/Karlova Koruna Droždí sušené (dobře, 70 Kč/100 g, 4,90 Kč/dávku). Dobrou kvalitu za výhodnou cenu nabízejí rovněž Vitana Sušené droždí (dobře, 70 Kč/100 g, 4,90 Kč/dávku), Natural Sušené droždí (dobře, 49 Kč/100 g, 4,90 Kč/dávku) a Itallmill Lievito Secco Instanteo (dobře, 41,90 Kč/100 g, 4,20 Kč/dávku). Do této skupiny také patří výrobek vlastní značky řetězce Makro/Aro Droždí sušené(dobře, 25 Kč/100 g, 2,50 Kč/dávku).

Na konci tabulky skončily výrobky, kterým se nedařilo v praktických zkouškách. V souhrnu bylo nejméně úspěšné Balírny Unima Droždí sušené (dostatečně, 110 Kč/100 g, 10 Kč/dávku).

Převzato z dTestu: www.dtest.cz/clanek-9451/test-suseneho-drozdi-2022

 

Převzato z dTestu: www.dtest.cz/clanek-9451/test-suseneho-drozdi-2022 ; Publikováno v časopise 5/2022 

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?