Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Test sušeného droždí

Publikováno: 22.06.2022     Autor: FÉR potravina

Loni dTest testoval kypřící prášky, letos sušené droždí. A jak to dopadlo?


Ke kyprému těstu vedou dvě hlavní cesty: chemické kypřidlo a kvasnice.

Běžné chlazené kvasnice dokáže nahradit sušené droždí a navíc má výhodu delší trvanlivosti a široké uplatnění najde i v domácích pekárnách. Sušené droždí dTest podrobil sérii pekařských pokusů, jejichž výsledky ne vždy úplně nadchly.

V prvním kroku nechali zkontrolovat, kolik se v droždí ukrývá živých kvasinek. Ukázalo se, že poměrně dost, přesto se mezi jednotlivými výrobky jejich počty lišily až stonásobně.

V dalším bloku zkoušek laboratoř trojicí pekařských experimentů zjišťovala, jak si sušené droždí vede v praxi. Praktické zkoušky probíhaly s pomocí jednoho typu domácí pekárny, ve kterém se připravovaly dva druhy chleba a sladká brioška. Příprava těsta i samotné pečení vždy probíhaly za shodných podmínek, proto výsledek závisel pouze na schopnostech použitého droždí.

Na upečených výrobcích laboratoř sledovala, jak nabyly na objemu, a samozřejmě se zajímala i o vzhled a texturu pečiva. Mezi jednotlivými výrobky se ukázaly výrazné rozdíly. Dobře to bylo vidět třeba na výšce bochníků chleba a briošek, která se u nejlepšího a nejhoršího droždí lišila až o sedm centimetrů. Lišily se samozřejmě i senzorické vlastnosti pečiva a laboratoř se bohužel setkávala s celou škálou nedostatků. Šlo například o vady kůrky či nedopečenou střídku.

Nejlepší výkony v testu předvedlo Penny/Karlova Koruna Droždí sušené (dobře, 70 Kč/100 g, 4,90 Kč/dávku). Dobrou kvalitu za výhodnou cenu nabízejí rovněž Vitana Sušené droždí (dobře, 70 Kč/100 g, 4,90 Kč/dávku), Natural Sušené droždí (dobře, 49 Kč/100 g, 4,90 Kč/dávku) a Itallmill Lievito Secco Instanteo (dobře, 41,90 Kč/100 g, 4,20 Kč/dávku). Do této skupiny také patří výrobek vlastní značky řetězce Makro/Aro Droždí sušené(dobře, 25 Kč/100 g, 2,50 Kč/dávku).

Na konci tabulky skončily výrobky, kterým se nedařilo v praktických zkouškách. V souhrnu bylo nejméně úspěšné Balírny Unima Droždí sušené (dostatečně, 110 Kč/100 g, 10 Kč/dávku).

Převzato z dTestu: www.dtest.cz/clanek-9451/test-suseneho-drozdi-2022

 

Převzato z dTestu: www.dtest.cz/clanek-9451/test-suseneho-drozdi-2022 ; Publikováno v časopise 5/2022 

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?