Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Těstoviny

Publikováno: 14.01.2009     Autor: Neznámý


Když se řekne slovo těstoviny, většiná z nás si představí zemi Itálii. Obecně by tedy každý řekl, že pocházejí odtud. Podle některých historických zdrojů se poukazuje, že těstoviny vynalezli Číňané. Objevení těstovin se datuje kolem roku 1296, kdy cestovatel Marco Polo je po návratu z Číny dovezl do Itálie a kde je představil. Tenkrát šlo o nudle, které byli z rýžové mouky.

Avšak první záznam o těstovinách je z 1. století n. l. v Apiciově knize, kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne".
Další zmínkou o těstovinách je až z 12 století, kde Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, kde se podávaly „macarrones sen logana“ s omáčkou.

Ve středověku jedli sušené těstoviny zejména Arabové. Tyto sušené těstoviny měli výhodu, že měly poměrně dlouhou trvanlivost. Používali je především námořníci. Sušené těstoviny jim přišli vhod na jejich dlouhých plavbách.

V 18. století byl vynalezen lis na těstoviny, což v té době byl velký pokrok a napomohl dalšímu rozmachu těstovin. Na začátku 20. století přišlo na řadu zavedení elektřiny a výroba, která dříve trvala měsíc se zkrátila na 1 hodinu.

Vyrábí se z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se především z pšeničné nebo rýžové mouky, pitné vody a přídavných látek, které slouží k jejich obarvení nebo ochucení.

V současné době je na celém světě něco přes 300 druhů těstovin všemožných tvarů, velikostí a barev. Rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné, celozrnné, domácí a jiné.

Obsahují velké množství bílkovin a velké množství složených sacharidů. Lidé, kteří často konzumují těstoviny jsou méně náchylní srdečním onemocněním. Těstoviny nejsou příliš kalorické a hodí se do jídelníčku pro všechny, kteří chtějí držet dietu. Záleží však na jejich úpravě. Například kombinace těstovin s tak oblíbenou smetanovou omáčkou příliš dietní nejsou.
Těstoviny z celozrnné pšenice jsou hrubší struktury než těstoviny bílé. Jsou přínosnější pro organismus, protože obsahují více vlákniny, proteinů a vitamínu B, ale jsou o něco málo kaloričtější. Těstoviny jsou přílohou k masu, zelenině, omáčkám či vařené na sladko.

Mezi tradičními tvary nebo druhy jako jsou špagety, "kolínka", vřetena, atd... dnes zažívá velký rozmach jedna na první pohled netypická a stále ještě málo známá těstovina – cous cous (vyslovováno kus kus).

Kus kusu jsme věnovali samostatný článek.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?