Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Tradiční pomazánkové...

Publikováno: 01.04.2023     Autor: Hana Nova

K přejmenování došlo už před více než osmi lety, přesto pro řadu spotřebitelů stále zůstává pomazánkovým máslem. Dnes se této československé specialitě správně říká dle legislativy už jen tradiční pomazánkové. Pod tímto, pro mnohé, poněkud nedokončeným názvem jej najdete v chladicích pultech obchodů.


Tradiční pomazánkové nás provází již 45 let a oblibu si udrželo dodnes. Zvlášť se mu daří v dobách rostoucích cen másla.

Tradiční pomazánkové se začalo vyrábět v libereckých mlékárnách v roce 1977 jako odpověď na zadání: vyrobit v podmínkách nedostatku mléčného tuku snadno roztíratelnou pomazánku podobnou máslu. Výsledkem byl výrobek na bázi zakysané smetany a sušeného mléka s 31% obsahem tuku, který tehdejší výrobce nazval pomazánkovým máslem a pod tímto jménem byl následně zapsán i do tehdejších norem. S pravým máslem, které i tehdy muselo obsahovat 82 % tuku, neměl mnoho společného, ovšem tehdejší státní orgány v tom neviděly problém.

Situace se změnila po vstupu České republiky do Evropské unie. Ta totiž možnost volného pohybu zboží podmiňuje jasně srozumitelným označením výrobků. S tímto požadavkem se dostalo pomazánkové máslo do sporu, protože svou tučností neodpovídalo žádné z unijních kategorií másel (klasické s 80 až 90 % tuku či nízkotučné s alespoň 39 %). Stejně tak pravému máslu neodpovídal obsah vody, který je u pomazánkového mnohem vyšší (16 vs. 58 %). V roce 2004 a pak ještě několikrát Česká republika požádala Evropskou unii o výjimky, které by umožnily v tuzemsku zažitý název dál používat. Všechny žádosti byly zamítnuty, což znamenalo, že se pomazánkové máslo mohlo vyrábět a prodávat dál, avšak pod jiným jménem, tedy TRADIČNÍ POMAZÁNKOVÉ.

V dobách, kdy ceny másla vytrvale rostou, se řada spotřebitelů poohlíží po lacinější alternativě. Jednou z nich se zabýval i laboratorní test tradičního pomazánkového zadaného redaktory spotřebitelského časopisu dTest., kterému možná ještě řada spotřebitelů pořád říká pomazánkové máslo.

Do laboratoře bylo zasláno 15 výrobků reprezentujících jednak klasické neochucené tradiční pomazánkové a také pomazánky s pažitkou. Ve výběru nechyběly vyhlášené značky, jako například Olma, Madeta či Choceňská mlékárna. Pozornost byla věnována i privátním značkám obchodních řetězců Billa, Kaufland, Lidl, Penny a Rohlík.

V rámci akreditované laboratorní analýzy se ověřovalo, jak výrobci ctí předepsaná pravidla pro minimální obsah tuku a sušiny. Kromě toho všechny výrobky prošly také senzorickým hodnocením, měřením obsahu soli a mikrobiologickými zkouškami. Jen tak lze objektivně poznat nejlepší tradiční pomazánkové.

Čisté, chutné, ale občas mají problémy s tukem, to jsou velmi hrubě shrnuté výsledky testu. Nejméně náročnou výzvou byly mikrobiologické zkoušky. Marné pátrání po nežádoucích koliformních bakteriích a plísních bez pochybností potvrdilo, že výroba tradičního pomazánkového probíhá z hygienického hlediska bezchybně. Vcelku hladce tradiční pomazánková proklouzla i senzorickým hodnocením. Komise zkoumající chuť, vůni, vzhled a konzistenci výrobků zaznamenala významnější nedostatek pouze u jediného vzorku.

Největší problémy laboratoř odhalila při měření obsahu tuku. Vyhláška č. 397/2016 Sb. pro tradiční pomazánková předepisuje minimálně 31% obsah mléčného tuku. Tento požadavek jeden ze vzorků nedodržel a z důvodu příliš nízkého obsahu tuku v našem testu úplně propadl. Dobrou zprávou z této zkoušky však bylo, že všechny výrobky obsahovaly pouze mléčný tuk a žádný jiný.

Vůbec nejvyšší počet bodů si v testu připsalo Olma Tradiční pomazánkové natur. Za své prvenství vděčí zejména vysokému obsahu tuku. Skupinu pažitkových výrobků vede Billa/Clever Tradiční pomazánkové s pažitkou. To spolu s výrobky Lidl/Pilos Tradiční pomazánkové pažitka a Krajanka Tradiční pomazánkové natur nabízí ve svých kategoriích nejvýhodnější poměry ceny a kvality. Poslední místo v našem testu obsadila Krajanka Tradiční pomazánkové s pažitkou. Příčinou slabého hodnocení je nesplnění legislativních požadavků na minimální obsah tuku.

Publikováno v časopise dTest 2/2023

Zdroj: dTest

 

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?