Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Trvanlivé nebo čerstvé?

Publikováno: 01.08.2020     Autor: FÉR potravina

Mezi nejprodávanější mléko patří to polotučné. Vede však jeho trvanlivá či čerstvá verze? A jak se od sebe vlastně liší?


Časopis dTest se tentokrát zaměřil na test trvanlivého a čerstvého polotučného mléka. V laboratoři otestovali celkem 25 vzorků od různých značek - 15 vzorků čerstvého a 10 trvanlivého mléka.

A co se především testovalo? Jakost, která zahrnuje obsah tuku, vápníku a bílkovin, ale také obsah vitamínů (A, B2), mléčné mikroflóry a nesměla chybět ani ochutnávka mléka.

Test prokázal, že všechna testovaná mléka vyhověla předepsaným jakostím požadavkům. Jen jedno bylo na hraně, jelikož jen tak tak vyhovělo požadavku na minimální obsah tuku, který je u polotučného mléka 1,50 %.

Podstatné je také to, že test dokázal, že trvanlivé a čerstvé mléko se od sebe zase tolik neliší. Největší rozdíl byl v mikrobiologické čistotě, protože v test na 1 ml trvanlivého mléka nebyl nalezen žádný mikroorganismus, ale na 1 ml čerstvého mléka připadl 1 až 9 mikroorganismů.Toto zjištěné množství je však neškodné. 

Rozdíl byl také v obsahu vitaminu A. V tom jednoznačně vede čerstvé mléko, které je na vitamin A bohatší.

Co se týče senzorického testování, tedy ochutnávky mléka, vede čerstvé mléko, které chutná poněkud lépe než mléko trvanlivé a navíc má také lepší konzistenci.

Zdroj: https://www.dtest.cz/clanek-8069/test-polotucneho-mleka-2020

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?