Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

V Česku chybí kuřecí...

Publikováno: 03.06.2024     Autor: Slunew

Na trhu chybí drůbeží maso. Není to nářek zpracovatelů masa, ale prostý popis skutečnosti.


Z drůbežího masa může být nedostatkové zboží. Na českém trhu chybí a jeho cena tak míří nahoru. „Ani Poláci nemají, sami teď maso nakupují. Ani Ukrajinci nevykrývají poptávku a navíc šli s cenou nahoru. „Začíná být málo kuřecího masa. Poslední informace, které mám od ředitele jednoho ze závodů na zpracování kuřat, je, že objednávky řetězců vykrývají jen na 50 až 60 procent,“ říká v pořadu Inside Talks šéf MP Krásno Karel Pilčík.

Důvodem je podle něj velký pokles soběstačnosti Česka v loňském roce (pokles o 12 procent) a fakt, že maso chybí i v zahraničí.

V České republice stojí podle Pilčíka za poklesem chovů vedle vysokých nákladů a nižších výkupních cen i přísné požadavky. Drůbežáři totiž musí investovat do přestavby svých podniků kvůli plánovanému zákazu klecových chovů, který v Česku začne platit od roku 2027. Už předtím museli investovat do takzvaných obohacených klecí. 

Pokles hrozí také u vepřového masa. „Španělé teď omezují závody, protože nemají dostatek vody. To je přitom největší producent vepřového masa v Unii,“ dodává Pilčík. Evropa stále nedělá nic pro udržení potravinové soběstačnosti. „Už i Čína a Vietnam se snaží o potravinovou soběstačnost, my nic. Možná ale, že nás tento nedostatek masa přiměje k tomu, abychom za každou cenu jedli od zítřka alternativní výrobky,“ naráží Pilčík na evropskou strategii „od zemědělce ke spotřebiteli“, která prosazuje, aby maso na talíři částečně nahradila rostlinná strava.

 

Zdroj: Seznam zprávy - Inside Talks

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?