Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

V Kávě o čtvrté O ČAJI ?

Publikováno: 04.02.2023     Autor: Slunew

Po nějakém čase naše paní ředitelka byla opět hostem diskuzního pořadu Českého rozhlasu – Dvojka Káva o čtvrté. Jen tentokrát si obě dámy neuvařily kávu, ale čaj.


V Kávě o čtvrté se tentokrát rozvoněl čaj a redaktorka s naší paní ředitelkou si povídaly o jeho dělení, kvalitě, způsobu přípravy, ale třeba i o množství kofeinu. Došlo i na dotazy posluchačů, kde jeden byl třeba i o tom, zda kofein a tein je jedno a to samé.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audioarchivu ČRo-Dvojka.

Pro nedočkavce pár informací:

Uvádí se, že čaj je po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem na světě.

Do Evropy prý čaj doputoval s Marcem Polem ve 13.století, ale plně dokázáno to nebylo. Dochované záznamy o dovozu čaji jsou až z počátku 17. století spojené se vznikem Východoindické společnosti, která ho na svých lodích dovážela do Evropy. Kdy přesně dorazil až do Čech, tak to bohužel nevíme. Nicméně některé literární prameny uvádí konec 18. století. To se ale bavíce o čaji pravém – tedy líscích čajovníku.

Dnes slovem „čaj“ se v České republice označuje velké množství výrobků a z nich připravených nálevů. To umožňuje vyhláška o čaji, která dovoluje tento název použít nejenom pro nálevy z lístků čajovníku pravého, ale i pro nálevy z jiných rostlin a sušeného ovoce.

DRUH

PODSKUPINA

Pravý čaj

Nefermentovaný – zelený, bílý čaj

 

Polofermentovaný - oolong

 

Fermentovaný – černý čaj

Ochucený čaj

směs čaje pravého s ochucujícími částmi rostlin

Ovocný čaj

 

Bylinný čaj

 

Výrobky z čaje

Čajový extrakt / instantní čaj

 

Všechny druhy čaje ještě mohou být aromatizovány – tedy k danému typu čaje je přidána aromatizující látka.

Čaje dále můžeme klasifikovat podle původu (čínský, indický…), podle velikosti (listový, zlomkový, čajová drť) nebo podle zpracování (zelený, gunpowder, bílý, oolong, černý, Phu-er a Lapsang Souchong.

Čaj je někoho jen nápoj, který ho osvěží nebo zažene žízeň, pro jiného je čaj celá filozofie, případně náhrada za kávu.

Jak je to tedy s kofeinem (teinem)?  Kofein a tein je ta samá látka. Jen v kávě je kofein „volný“ tedy se rychleji uvolňuje a rychleji působí. V pravém čaji je vázán na další látky a uvolňuje se postupně, ty účinek není tak rychlý. V lístcích čajovníku je sice více kofeinu jak v kávě, ale ve výsledném nápoji je ho méně, jelikož na přípravu stejného objemu (150 ml) používáme 7-10g kávy, ale jen 1,5-2g čaje.

Obecně je kofeinu v pravém čaji méně než v kávě. Co se týká obsahu v jednotlivých typech čaje, tak závisí na nadmořské výšce (čím výše, tím méně kofeinu), na druhu čajovníku (v čínském je méně kofeinu než v asámském), na stáří čajovníku (čím mladší, tím více kofeinu), na typu sbíraných lístků (čím mladší, tím více kofeinu).  Velikosti a zkroucení lístků a způsob přípravy (délka luhování a teplota zalévané vody) nemá vliv na množství, ale rychlost uvolňování kofeinu. Tedy čím déle a teplejší vodou luhuji, tím více kofeinu se uvolní. U velikosti lístků to pak je tak, že čím kratší a nadrcenější čaj, tím se také rychleji kofein uvolňuje.

Kofein se začíná uvolňovat po 1-3 minutách a má vliv na schopnost soustředění a podporuje myšlení.  Někdy od 4 minuty se začínají uvolňovat třísloviny („hořkost“ čaje), které zklidňují střeva a žaludek.

Tedy univerzální návod, jak dlouho máme luhovat není – záleží jen na nás, jak velkou sílu čaje požadujeme.

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?