Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

V mateřské školce to s jídlem začíná

Publikováno: 09.01.2012     Autor: Neznámý

Jak jsou na tom české mateřské školky s vedením dětí ke zdravější výživě ? Většinou bídně, sladkosti každý den.


Autor: Alča

Nástup do mateřské školy je velkou událostí v životě každého dítka – čeká ho totiž osamostatnění, nové prostředí, noví lidé a kamarádi, změní se mu rytmus celého dne od základu. Pečlivé maminky každým rokem stráví spoustu času hledáním té nejlepší školky pro své dítě. Snaží se najít to, co nejvíce vyhovuje jejich životnímu přesvědčení.

Tímto koloběhem jsem si prošla také. Chtěla jsem pro své dítě dobrou školku a tak jsem se
i já dala do hledání. Malé město nenabízí příliš mnoho na výběr (na alternativní způsob výuky můžete rovnou zapomenout), a tak jsem posléze zjistila, že ať jedna nebo druhá, v podstatě jsou všechny hodně podobné, ne-li stejné. Ta naše přeci jen trochu vyčnívala z řady – kromě moc příjemného učitelského sboru, vede totiž děti ke sportu, což se mi v době povalování u televizí a počítačů zdála jako výborná věc. A tak jsem si říkala, že když budou děti vést ke sportu, určitě se nenechají zahanbit ani ve stravovacích návycích a dopřejí dětem něco úplně jiného, než co jsem si pamatovala ze svých školkových let ještě já....ovšem to jsem se krutě mýlila. Když jsem zjistila, že na jídelníčku je denně sladké jídlo, pití nebo alespoň sladkost na svačinu, začala jsem se pídit u svých známých a kamarádek a zjistila jsem, že to není vůbec jen záležitost naší školky, ale je to vlastně nadále ustálený standart. Stále se nedbá na to, aby děti dostávaly zdravá, zeleninová jídla, aby byla dětem nabídnuta pestrost chutí. Ano, samozřejmě jsem si vědoma toho, že nejvíc toho si má přinést dítě ze své rodiny, ale školky přeci přebírají nad dětmi dohled a to se netýká pouze vzdělání. Má-li školka vést a učit děti, měla by jim dát do dalšího života to nejlepší - domnívám se, že k tomu rozhodně patří i zdravá strava.

Samozřejmě, stojím nohama pevně na zemi a je mi jasné, že ne všichni vaří doma JEN zdravě, a tak si myslím, že se na jídelníčku dítěte může objevit i smetanová omáčka nebo třeba kynuté knedlíky, ale zároveň s tím, by dítěti měla být nabídnuta třeba i pohanka, cizrna, kuskus nebo cokoliv jiného. Dítěti se rozvíjí chutě a to platí nejen o těch úplně nejmenších, a proto pokud je školka povede a dá možnost výběru, sama věřím, že děti budou zkoušet. Slyšela jsem, že když se paní učitelky ve třídě zeptají, co mají děti nejraději na jídlo, skoro všechny řeknou, že smažený sýr a hranolky....ale proč by řekly něco jiného, když je jim nejčastěji nabízeno právě toto?

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?