Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Včely - naše živitelky!

Publikováno: 16.07.2022     Autor: FÉR potravina

Penny již dlouhodobě aktivně podporuje včelařství v ČR. Teď v jedné ze svých prodejen ukázalo, co všechno by v regálech chybělo, kdyby nebylo včel.


Dramatický úbytek zdravých a silných včelstev je jedním ze současných environmentálních problém a má zásadní vliv na zemědělskou produkci v naší společnosti. Nehrozí jen úbytek produktů z medu, ale jedná se především o opylování řady rostlin, které následně slouží k výrobě dalších potravin. Jen díky včelám máme velké množství zeleniny a ovoce, ale i některé druhy ořechů, oleje a další produkty. Ze 100 druhů rostlin, které tvoří 90 % světové produkce potravin, jich včely opylují většinu! Některé plodiny by bez včel zcela zmizely, například kakao, káva nebo vanilka. Bez včel by nám lidem hrozila reálná potravinová krize. 

Jak by to asi vypadalo, kdyby nebylo včel? Tak to ukázalo Penny 13.7. v jedné ze svých prodejen. Podívejte se na video na točené k této akci. Z regálů se ostranilo 60% výrobků.

Právě proto se PENNY rozhodlo umístěním včelstev do zeleně každého centrálního skladu alespoň částečně přispět k navýšení počtu včel u nás a poskytnout včelám vhodné podmínky k životu.

Mimo jiné PENNY navazuje spolupráci s Botanickou zahradu hlavního města Prahy. Cílem této spolupráce je podílet se na péči a rozšiřování včelstev, a v neposlední řadě zvyšovat osvětu o významu včel a opylování rostlin pro zemědělství a produkci potravin.

Stejně jako PENNY, které má v současnosti u svých centrálních skladů instalováno 58 včelích úlů a stará se o bezmála 2 milióny včel, i Botanická zahrada hl. m. Prahy poskytuje ve svých prostorách včelám domov. „Na obnově včelstva spolupracujeme s Výzkumným ústavem včelařství, od kterého jsme pořídili nový roj. Úly již v naší expozici Medonosných rostlin a včel byly, nicméně nyní osazujeme nové a obnovujeme včelstvo. Chceme se péči o včelstvo věnovat intenzivně. Velmi si vážím nově zahájené spolupráce se společností PENNY, jejímž cílem je péče o naše včelstvo, popularizace problematiky včel a boj proti snižování jejich počtu v přírodě,“ říká k nové spolupráci Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy a Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY dodává: „Naším cílem je nejen podporovat chov včel samotný, ale také popularizovat jejich význam pro prostředí, ve kterém žijeme. Proto jsme hledali partnera, který by do toho šel s námi, a botanická zahrada je z tohoto pohledu přirozeným a logickým partnerem. Včely a rostliny jsou na sobě závislé a patří k sobě. Jedny bez druhého nemohou existovat a je to krásná ukázka symbiózy a spolupráce v přírodě. Proto věříme, že i naše spolupráce mezi řetězcem nabízejícím potraviny, jejichž produkce je na včelách závislá, a botanické zahrady, která popularizuje svět rostlin, bude přínosná.“

 

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?