Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Včely ve městě. Proč by ne?

Publikováno: 10.09.2019     Autor: FÉR potravina

I ve městě má smysl mít včely. Dokázala to Státní veterinární správa ve spolupráci se Státním veterinárním ústavem Praha svým projektem 5 včelích úlů na pražských Vinohradech.


Zhruba před rokem představily výše zmíněné instituce svůj projekt. V rámci projektu umístily na střešní terase budovy ústředí jedné z nich pět včelích úlů. Je třeba zmínit, že ona budova se nachází ve Slezské ulici na pražských Vinohradech, takže se jednalo o umístění ve velkoměstě, nikoli na vesnici, jak by se mohlo zdát.

 

Během léta tohoto roku Státní veterinární ústav vyšetřil první snůšky medu od těchto „pražských“ včel. Jaký byl výsledek? Velice dobrý. Med splnil všechny požadavky na kvalitu medu a vyhověl také legislativě o bezpečnosti potravin. A jelikož v medu nebyla zjištěna ani přítomnost těžkých kovů, vyhověl i vyšetření na přítomnost reziduí pesticidů. Jedná se zkrátka o kvalitní med.

 

„V rámci srovnávací analýzy byl kromě medu z centra velkoměsta testován také med z venkovské oblasti v Královéhradeckém kraji. Přes určité rozdíly v některých parametrech můžeme konstatovat, že oba medy vyšly z testování jako srovnatelně bezpečná a kvalitní potravina,“ uvedl Jan Rosmus z oddělení chemie SVÚ Praha.

 

Střešní včelaření je u nás poměrně nové, ale i tak získává na popularitě v rámci celé Evropy. Pokud včelaření láká i vás a máte na něj odvahu, chuť a o včely se vzorně postaráte, nemusí vás už limitovat to, že žijete ve městě. A každý rok si tak budete moci pochutnat na svém domácím medu.

Zdrojem informací je www.bezpecnostpotravin.cz

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?