Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Veselé, chutné a zdravé Vánoce!

Publikováno: 07.12.2019     Autor: Slunew

Chcete si letos užít Vánoce, ale zároveň se cítit lehce a dobře? Podívejte se na naše tipy, jak si pochutnat, ale zároveň jíst zdravě.


Pár rad jak na Vánoce a "jídlo" ... 

Cukroví
Co by to bylo za Vánoce bez cukroví? Vyhněte se však tomu kupovanému a raději si připravte poctivé domácí cukroví u kterého budete vědět na 100 %, co do něj přišlo. V receptech se často uvádí více cukru, než je ve skutečnosti potřeba. Zkuste tedy trochu cukru ubrat, anebo zvolte alternativu. Například místo cukru použijte částečně med. Vyzkoušet také můžete recepty na zdravé cukroví, kde se například klasická mouka nahrazuje špaldovou či ovesnou.

 

Mlsání

Kromě cukroví si o Vánocích rádi dopřejeme i nějakou tu figurku z čokoládové kolekce, oříškovou směs, chipsy a další dobroty. Většinou jsou však plné cukru a soli. Místo figurek raději zkuste kvalitní čokoládu s vyšším podílem kakaa, namísto přesoleného mixu dobrot sáhněte po oříšcích (nejlépe bez soli) či sušeném ovoci a pokud dostanete chuť na chipsy, zkuste si udělat pravé domácí. TIP: Skvěle chutnají také zeleninové chipsy a rozdíl skoro nepoznáte.

Tradiční pokrmy zdravě

K Vánocům zkrátka patří smažený kapr a bramborový salát, ale to nutně neznamená, že večeře nemůže být v odlehčené verzi. Místo salátu plného majonézy vyzkoušejte něco nového. Ať už uděláte jenom malý krůček a majonézu nahradíte light verzí, anebo bílým jogurtem, anebo vyzkoušíte něco úplně nového. Třeba netradiční salát s jablky, mrkví, celerem a zakysanou smetanou.

 

 

Skvělý recept najdete třeba u jednoho z našich přispěvovatelů: Rohlik.cz.

 

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?