Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Veterinární inspektoři prověřují polské hovězí maso při mimořádných kontrolách.

Publikováno: 31.01.2019     Autor: FÉR potravina

Ministerstvo zemědělství (MZe) obdrželo informace, podle kterých maso z ilegálních porážek na jatkách v Mazovském regionu v Polsku putovalo, přes dva zpracující závody, na trh do deseti členských zemí EU. Do ČR se dle sdělení z Polska nedostalo... Co na to dozorové orgány ČR?


Hned poté, co Ministerstvo zemědělství (MZe) dostalo informaci o problémech na polských jatkách, začali inspektoři Státní veterinární správy (SVS) intenzivně prověřovat hovězí, a to zejména z Mazovského vojvodství. Ministr Toman se v předchozích dnech sešel s polským ministrem zemědělství Janem Krzysztofem Ardanowskim i polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou.

Nemusíme se ničeho bát. Přestože maso z ilegálních porážek na jatkách v Mazovském regionu v Polsku putovalo, přes dva zpracující závody, na trh do deseti členských zemí EU, do ČR se dle sdělení z Polska nedostalo!!!

„Naše důsledné kontroly a systém hlášení dovozů masa se ukázaly jako opodstatněné. Hovězí maso z Polska je v současné době prioritou při kontrolách v místech určení, kontroly zahrnují i laboratorní testování doručeného masa. Je dobré připomenout, že v České republice je možné uvádět na trh pouze hovězí maso ze zvířat poražených na jatkách, kde každé zvíře projde veterinární prohlídkou před porážkou a následně také po porážce. Pro nás je velmi důležitá ochrana spotřebitele, děláme vše proto, aby měl plnou důvěru v tuzemský trh a potraviny,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. 

MZe spustilo na svém webu stránku, kde bude průběžně o aféře s polským hovězím informovat.

Zdroj: Bezpečnost potravin.cz

 

Upřesnění:

1.2.2019: Tři sta kilogramů závadného hovězího z Polska v ČR. Veterinární inspektoři začali okamžitě prověřovat všechna místa, kam se dostalo

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?