Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Vitamíny - 1. část

Publikováno: 06.03.2013     Autor: Neznámý

Jak se rozdělují vitamíny a kde se jednotlivé vitamíny nacházejí ?


Autor: Danah

Úvod


Až do 19. století bylo největším rizikem dlouhých námořních cest onemocnění, zvané kurděje. Příznaky byly padání vlasů a zubů, krvácení z dásní, velmi pomalé hojení ran a případně smrt. Stovky námořníků a cestovatelů umíralo na kurděje, než skotský lékař James Lind kolem r.1750 objevil, že přidání porce citrusového ovoce ke stravě lidí, cestujících po moři, působí jako prevence kurdějí. Zatímco jablečné pivo, ocet nebo jiné látky, které Lind zkoušel, tyto účinky neměly. Tehdy si lidé mysleli, že nemoc je způsobena něčím špatným v jídle nebo ve vzduchu, a nikoliv nedostatkem čehosi dobrého. Takže i přes Lindovy důkazy nebyla jeho práce ostatními lékaři přijata. Navíc on sám nebyl schopen poskytnout důkaz výzkumem na pevné zemi: ačkoliv sehnal skupinu dobrovolníků, na nichž zkoušel dietu s cílem vyvolat kurděje, což by trvalo několik měsíců, v té době se nemohl spolehnout, že účastníci testu nebudou příležitostně podvádět. I když Lind zemřel zklamaný,byl to on, kdo skutečně objevil význam a zdroj vitamínu C.

Výraz „vitamín“ byl prvně používán až na začátku 20. století pro popis těchto chemických látek v potravě, bez kterých se u lidí objevují zdravotní příznaky z jejich nedostatku. Vitamíny byly pojmenovány a dostaly do názvu písmeno, protože nebyla podrobně známa jejich chemická struktura. Jsou dodnes pojmenovány písmenem, a zároveň i slovním chemickým názvem: např. vitamín C nebo kyselina askorbová.

Vitamíny jsou rozděleny do dvou hlavních skupin: rozpustné v tucích jsou A, D, E a K, a rozpustné ve vodě jsou vitamíny skupiny B a vitamín C a H. Lidské tělo si může uchovat vitamíny rozpustné v tucích do zásoby, avšak jakýkoliv přebytek vitamínů rozpustných ve vodě je z těla rychle vyloučen močí: proto je jejich pravidelný přísun nezbytný. Vitamíny jsou však zapotřebí jen v malých množstvích. Denní doporučené dávky jsou obvykle uváděny v jednotkách miligramů (1 mg =1/1000 g) nebo mikrogramů (1 ug=1/1000 000 g).

Tabulka


Vitamíny zásadní pro lidské zdraví, jejich referenční nutriční denní příjem, RNI ( převzato z webových stránek britské Agentury pro potravinové standardy,) a hlavní potravinové zdroje těchto vitamínů:


Vitamíny rozpustné v tucích


NázevRNIHlavní zdroje výskytu
vitamín A0,6 mg pro ženy
0,7 mg pro muže
játra, sýr, vejce, máslo, olejnaté ryby (např. makrely), mléko, obohacené margaríny, jogurt
vitamín D10 ug pro určité skupiny, např. těhotné ženyolejnaté ryby, játra, vejce, margarín, některé obiloviny, chléb, sušené mléko
vitamín E3 mg pro ženy
4 mg pro muže
rostlinné oleje(sójový, olivový), ořechy, semínka, obilné klíčky, některá listová zelenina
vitamín K70 ug nebo 1 ug na kg tělesné hm.listová zelenina (např. brokolice a špenát), rostlinné oleje, obiloviny. Malá množství mohou být v mase, mléčných výrobcích


Vitamíny rozpustné ve vodě


NázevRNIHlavní zdroje výskytu
vitamín B1
(thiamin)
0,8 mg pro ženy
1 mg pro muže
vepřové maso, zelenina, mléko, sýr, hrách, sušené i čerstvé ovoce, vejce, některé obohacené cereální směsi, celozrnné pečivo
vitamín B2
(riboflavin)
1,1 mg pro ženy
1,3 mg pro muže
mléko, vejce, obohacené cereální směsi, rýže, houby
vitamín B3
(niacin)
13 mg pro ženy
17 mg pro muže
hovězí, vepřové, kuřecí maso, pšeničná mouka, kukuřičná mouka, vejce, mléko
vitamín B6
(pyridoxin)
1,2 mg pro ženy
1,4 mg pro muže
játra, vepřové, kuřecí, krůtí maso, treska, chléb, celozrnné obiloviny (např. ovesné vločky, obilné klíčky a rýže), vejce, zelenina, sójové boby, arašídy, mléko, brambory, cereální směsi
vitamín B9
(kyselina listová)
0,2 mg, ale navíc 0,4 mg pro těhotné či plánující početíbrokolice, kapusta, špenát, hrách, cizrna, brambory, droždí, tmavá rýže, některé ovoce (např. pomeranče, banány), cereální směsi, některý chléb
vitamín B12
(kobalamin)
1,5 ugmaso (zejména játra), losos, treska, mléko, sýr, vejce, droždí, některé cereální směsi
vitamín B5
(kyselina pantothenová)
není předepsán (měl by být obsažen v běžné stravě)kuřecí, hovězí maso, brambory, ovesná kaše, rajčata, játra, ledvinky, vejce, brokolice, celozrnný chléb, tmavá rýže, některé cereální směsi
vitamín H
(biotin)
10 – 200 ugmaso (např. ledvinky a játra), vejce, některá zelenina a ovoce, zvláště směsi sušeného ovoce
vitamín C
(kyselina askorbová)
40 mgširoký výběr ovoce a zeleniny, zvláště paprika, brokolice, kapusta, sladké brambory, brusinky, citrusy, kiwi

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?