Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Vitamíny - 2.část

Publikováno: 13.06.2013     Autor: Neznámý

K čemu je důležitý vitamín A?


Vitamín A

Vitamín A je rozpustný v tucích. Vyskytuje se zejména v játrech, sýrech, vejcích, másle, olejnatých rybách, v mléce.
Vitamín A je v nadměrném množství jedovatý a otrava se vyskytla u polárních badatelů, kteří jedli játra ledních medvědů. Zejména játra jsou na vitamín A bohatá. V posledních 20 letech se značně zvýšila hladina vitamínu A v játrech ovcí a skotu. Příčinou jsou přídavné látky v umělých krmivech. Těhotným ženám se nedoporučuje jíst játra a játrové paštiky, protože existují důkazy, že vysoký obsah vitamínu A může způsobit novorozenecké defekty. Pro lidskou výživu je však tento vitamín podstatný a jeho nedostatek ve stravě může způsobit vážné zdravotní problémy.


Zdrojem vitamínu A jsou mléčné výrobky, z nich hlavně máslo. Do margarínů je vitamín A přidáván uměle. Lidské tělo si dokáže vitamín A vyrobit samo z beta-karotenu (provitamín A), ten se nachází např. v listové zelenině (zelí, kapusta, špenát), v brokolici, v mrkvi. Vařením se beta-karoten neničí, naopak je pro tělo lépe vstřebatelný z takto upravené zeleniny. Vitamín A se v těle ukládá v játrech a v tukové tkáni.


Vitamín A obsahuje směs příbuzných látek: retinolu, retinalu a kyseliny retinové. Retinal se nachází v buňkách oka, kde hraje významnou roli při vnímání světla. Proto naše babičky říkaly „Jez mrkev, abys dobře viděl ve tmě". Což je skutečně pravda. Rychlost, s jakou se lidské oko adaptuje na vidění ve tmě, je závislá na množství vitamínu A, který je v těle k dispozici. Testu adaptace oka na tmu lze použít ke zjištění hladiny vitamínu A.

V rozvojových zemích je nedostatek vitamínu A pro obyvatelstvo velký zdravotní problém. Každý rok postihne slepota čtvrt miliónu lidí. Z tohoto hlediska jsou doplňky stravy s vitamínem A úspěšnou prevencí slepoty.
Vitamín A se také podílí na zachování vláčných a zdravých buněk krycí tkáně (epitel), které kryjí vnitřní nebo vnější povrch organismu (plíce, celý trávicí trakt) a tvoří i většinu žláz v těle (vč. jater, slinivky ap.). Epitel tvoří i povrch očních žláz. Klasickým příkladem nedostatku vitamínu A je syndrom suchého oka. Produkce slz je snížená a oči se stávají náchylné k infekcím, např. zánětu spojivek.

Děti s nedostatkem vitamínu A jsou mnohem náchylnější k infekcím dýchacích cest a k spalničkám. Vitamín A se podílí na normálním růstu a tvorbě kostí a hraje roli při tvorbě červených krvinek, tedy při prevenci chudokrevnosti (anemie).
Vitamín A působí i jako antioxidant proti volným radikálům. Volné radikály jsou velmi reaktivní a mohou působit značné zdravotní potíže a nemoci, pokud atakují např. molekuly DNA. Mnoho látek, znečišťujících životní prostředí, vytváří volné radikály. Určité látky však mají schopnost zastavit tvorbu volných radikálů, aniž by samy byly poškozeny nebo také změněny na volný radikál. Takové látky jsou známé jako antioxidanty a vitamín A je jedním z nejdůležitějších v lidském těle.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?