Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Vitamíny

Publikováno: 28.01.2009     Autor: Neznámý


Vitamíny jsou organické látky patřící k základním složkám lidské stravy. Vitamíny se podílejí na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Náš organismus si je nedokáže sám vytvořit a proto je musíme přijímat ve stravě jako vitamíny nebo provitamíny.

Vitamíny dělíme do dvou skupin podle rozpustnosti a to na vitamíny rozpustné v tucích (vitamín A, vitamín D, vitamín E, vitamín K) a vitaminy rozpustné ve vodě (vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín H a vitamín PP)
Přebytečných vitamínů rozpustných ve vodě se organismus dokáže zbavit. U vitamínů rozpustných v tucích to však nefunguje.

Potravinových doplňků obsahujících vitamíny je mnoho, je však téžké rozpoznat, které jsou pro náš organismus přínosem. Při nedostatku vitamínů se mohou objevovat poruchy funkcí organismu. Nedostatek vitamínů způsobuje také malou oddolnost vůči infekčním chorobám, protože mají schopnost posilovat a udržovat náš imunitní systém v dobré kondici.

Zdrojem vitamínů je, jak je všeobecně známo, hlavně ovoce a zelenina. Na rozdíl od masité stravy přináší výživa na bázi ovoce, zeleniny a obilovin většinu vitamínů, které náš organismus potřebuje.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?