Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Vitamíny E a K

Publikováno: 24.07.2013     Autor: Neznámý

Pojďte se s námi podívat na méně známý vitamin E a vitamin K


Vitamín E


Vitamín E se nevyskytuje jako jedna chemická látka, ale je tvořen osmi sloučeninami velmi podobného chemického složení. Nejdůležitější z nich je alfa-tokoferol, jemuž je připisováno až 90 % účinku vitamínu E v lidském těle.
Protože je rozpustný v tucích, stejně jako vitamíny A a D, vyskytuje se potravinách bohatých na tuk. Hlavním zdrojem jsou rostlinné oleje, zejména sojový, slunečnicový a olivový. Dalšími dobrými zdroji jsou ořechy a semena, také pšeničné klíčky a některé druhy listové zeleniny. Vitamín E se přidává do některých margarínů a pomazánek. V lidském těle působí jako antioxidant.


Vitamín E je obzvláště důležitý pro udržení zdravé buněčné membrány. Jeho přítomnost je blahodárná pro plíce, červené krvinky, srdce a mozek, a i když se nedostatek tohoto vitamínu objevuje výjimečně, některé zdravotní potíže mohou specificky souviset s jeho absencí v lidském těle. Nicméně, u lidí, jejichž příjem vitamínu E je dostatečný, se vyskytuje méně případů srdečních onemocnění a rakoviny. Není zde však dosud žádný jasný důkaz, že nadužívání vitamínu E v potravinových doplňcích poskytuje lepší ochranu před těmito onemocněními, proto tyto doplňky stravy není nutné doporučovat.

Vitamín K


Stejně jako vitamín E je i vitamín K rozpustný v tucích a skládá se z řady příbuzných sloučenin. Ve stravě je dobře zastoupen (zelenina, obiloviny, olejniny, maso, mléčné výrobky). Je vstřebáván z tenkého střeva za pomoci žlučových kyselin. Vitamín K je také produktem bakterií tlustého střeva, a tam je také vstřebáván do krevního oběhu. Hlavní úlohou vitamínu K je srážení krve, a dále účast na metabolismu kostí a cév. Krevní srážlivost vyžaduje přítomnost celé řady různých chemických látek, které se nazývají faktory srážlivosti. Řada z nich (včetně protrombinu a faktorů VII, IX a X) je syntetizována pouze za přítomnosti vitamínu K. Jeho nedostatek by tedy mohl vést ke vzrůstající tendenci ke krvácení. Vitamín K je důležitý pro tvorbu a obnovu kostí. Jako doplněk stravy může být účinný při zvyšování hustoty kostí v případě osteoporózy.

Antibiotika ničí bakterie, které způsobí infekci a kvůli kterým byly léky předepsány, ale zabíjí i mnoho užitečných bakterií, žijících ve střevech. Vzhledem k tomu, že tyto bakterie syntetizují vitamín K, jejich nepřítomnost může vést ke snížené hladině vitamínu K po dobu několika dní, dokud se neobnoví normální střevní mikroflóra.

Existuje vzácné onemocnění s názvem krvácení z nedostatku vitamínu K, které se vyskytuje asi u jednoho z 10 000 kojenců v prvních několika týdnech života. Mnoho dětí s touto diagnózou zemře nebo v důsledku krvácení do mozku zůstane mozek značně poškozen. Tento stav se vyskytuje téměř výhradně u kojených dětí, protože mateřské mléko obsahuje velmi málo vitamínu K, v porovnání s umělým sušeným mlékem, které je obohaceno o vitamíny.

Poznámka: Ve Velké Británii se těmto dětským úmrtím úspěšně předchází tím, že od 60. let se všem dětem krátce po narození podává jedna injekce vitamínu K. Na počátku let 1990 se však objevily dvě studie, které poukázaly na možnou souvislost mezi injekcí vitaminu K a velmi mírným nárůstem výskytu dětské leukemie. Toto zjištění vedlo k tomu, že v některých zemích se začal vitamin K podávat ústy místo injekce. Přesto byl vitamín podávaný ústy jako prevence krvácení z nedostatku vitamínu K méně účinný než injekce, a toto onemocnění se vyskytlo ještě u jednoho ze 100.000 dětí. Další výzkum nepotvrdil souvislost mezi vitamínem K a leukémií. Studie zveřejněná v roce 2004, která se zabývala 4000 případů rakoviny u dětí, nenašla žádnou spojitost s injekcemi vitamínu K.

Ve Velké Británii je nyní matkám po porodu dána možnost rozhodnout se mezi injekční nebo ústní dávkou vitaminu K pro jejich novorozené dítě.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?