Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

WHO: ANO, SLADIDLO JE POTENCIÁLNĚ RAKOVINOTVORNÉ! Ale....

Publikováno: 30.07.2023     Autor: FÉR potravina

Specializovaná agentura Světové zdravotnické organizace (WHO) označila sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvorné. Píší to zahraniční agentury. Pravidla pro bezpečnou spotřebu sladidla, které velmi využívá potravinářský průmysl, se nezměnila, rozhodl souběžně jiný orgán WHO. Podle expertů jsou zapotřebí další vědecké výzkumy, které by objasnily vliv aspartamu na vznik rakoviny u lidí.


Aspartam už zase na přetřesu! Opakovaně se k diskuzi vrací, zda je či není nebezpečný a zda způsobuje rakovinu a případně jaká dávka a pro koho je bezpečná.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která působí při WHO, zařadila sladidlo na seznam položek, které pravděpodobně mohou způsobovat rakovinu. Nicméně poznatky o tom, že daná látka může způsobovat rakovinu, jsou stále omezené. Ve vědecké literatuře se například objevují zmínky, že by požívání aspartamu mohlo souviset se vznikem některých druhů rakovin jater. IARC zařadila sladidlo do seznamu 2B, který má zhruba 300 položek. Jsou na něm například kyselina kávová, aloe pravá, práce v textilním průmyslu, povolání hasiče či tesařství. Zařazení do této skupiny tedy ještě neznamená přímé spojení se vznikem rakoviny!!!! 

Podle šéfky IARC Mary Schubauerové-Beriganové je vědecká literatura ohledně vlivu aspartamu na vznik rakoviny omezená. proto i nadále zůstávají požadavky na další studie zaměření přímo na možnost vzniku rakoviny u lidí (nikoli zvířat)!

Pak zde máme další expertní výbor WHO, který se zaměřuje čistě na potravinářské přídatné látky (JECFA). Ten ale prozatím nezměnil svá pravidla pro bezpečnou spotřebu aspartamu. S odvoláním na „omezené důkazy“ JECFA potvrdila přijatelný denní příjem 40 mg/kg tělesné hmotnosti a dospěla k závěru, že vyhodnocené údaje nenaznačují dostatečný důvod pro změnu dříve stanoveného přijatelného denního příjmu (ADI) aspartamu ve výši 0-40 mg/kg tělesné hmotnostiVýbor proto znovu potvrdil, že jeho denní konzumace v rámci tohoto limitu je pro člověka bezpečná. "V případě plechovky dietního nápoje s 200 nebo 300 mg aspartamu, by dospělý člověk, který váží 70 kilogramů (což v současné době epidemie obezity váží málo kdo), musel vypít 9 až 14 plechovek za den, aby se dostal nad přijatelnou denní dávku," uvádí orgán WHO v tiskové zprávě.

Výsledky zkoumání obou orgánu WHO očekával potravinářský průmysl. Aspartam se velmi používá při ochucování nápojů "bez cukru". Nicméně v Evropské unii musí všechny potravinářské přídatné látky, které již byly povoleny k používání před 20. lednem 2009, projít novým hodnocením bezpečnosti, které provádí nejen JECFA, ale i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Aspartam (E 951) byl jednou z prvních potravinářských přídatných látek, které EFSA v roce 2013 plně přehodnotil.

Co je “aspartam”

Aspartam je nízkokalorické umělé sladidlo, které je přibližně 200krát sladší než cukr. Je to bílý prášek bez zápachu. V Evropě je aspartam povoleno používat jako potravinářské aditivum ke slazení různých potravin a nápojů, jako jsou nápoje, dezerty, sladkosti, mléčné výrobky, žvýkačky, nízkokalorické výrobky a potraviny pro regulaci hmotnosti, jako stolní sladidlo.

Stejně jako u všech potravinářských přídatných látek musí být i v EU přítomnost aspartamu uvedena na etiketě buď jeho názvem, nebo číslem E (E 951). Toto sladidlo a produkty jeho rozkladu jsou po důkladném posouzení bezpečnosti již řadu let povoleny k lidské spotřebě.

EFSA v současné době přehodnocují bezpečnost dvou příbuzných potravinářských přídatných látek, soli aspartamu-acesulfamu (E 962) a neotamu (E 961), a to s ohledem na všechny nové údaje, které mohly být k dispozici od doby, kdy byly naposledy hodnoceny úřadem EFSA nebo Evropským vědeckým výborem pro potraviny. Sůl aspartam-acesulfamu (E 962) je směs dvou sladidel aspartamu (E 951) a acesulfamu K (E 950), zatímco neotam (E 961) je chemicky příbuzná látka vyráběná z aspartamu. Všechny relevantní nové studie o aspartamu, které mohou být k dispozici po zveřejnění našeho vědeckého stanoviska k aspartamu v roce 2013, budou zváženy a zahrnuty do našeho hodnocení soli aspartam-acesulfam (E 962).

EFSA v rámci přehodnocení soli aspartam-acesulfamu (E 962) se aktualizuje nové hodnocení dietární expozice aspartamu.

Jakou úlohu má EFSA

Úřad EFSA má v souvislosti s potravinářskými přídatnými látkami, jako jsou sladidla, tři hlavní úkoly:

  • hodnotí bezpečnost nových potravinářských přídatných látek nebo navrhovaných nových způsobů použití stávajících potravinářských přídatných látek před tím, než je lze povolit k použití v EU.
  • přehodnocení všech potravinářských přídatných látek, které již byly povoleny k použití v EU před 20. lednem 2009.
  • reagování na ad hoc žádosti Evropské komise o přezkoumání některých potravinářských přídatných látek na základě nových vědeckých informací a/nebo měnících se podmínek použití.

V rámci hodnocení bezpečnosti potravinářských přídatných látek úřad EFSA, pokud je to možné (tj. pokud jsou k dispozici dostatečné vědecké informace), stanoví ADI (akceptovatelný denní příjem) pro každou látku. ADI je množství látky, které mohou lidé denně zkonzumovat během svého života, aniž by došlo ke znatelnému ohrožení zdraví. Obvykle se vyjadřuje v miligramech na kilogram tělesné hmotnosti za den (mg/kg tělesné hmotnosti/den). 

Tedy za nás stále platí držte se principu předběžné opatrnosti, což v praxi znamená, že kde nemusím, tak prostě čistě umělé látky nepřijímám a u sladidel to platí více než kde jindy. prostě odnaučte se pít slazené nápoje a pak u nich nemusíte řešit kalorie, a tedy v rámci jejich snížení pak sahat po umělých sladidlech!

 

zdroj:cz-test.cz a SZU

Orginální odkaz WHO: https://www.who.int/news/item/14-07-2023-aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?