Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Za poslední rok už tolik neplýtváme!

Publikováno: 17.10.2021     Autor: Daniel Kalmus

Plýtvání potravinami - poslední rok přinesl výrazné zlepšení. Vyplývá ze šetření, které probíhalo v Brně.


O tom, jak moc se plýtvá potravinami, jaké jsou programy a iniciativy snažící se to trochu omezit, jsme již psali. Zda a jaký to má efekt se pokusili zjistit v Brně.

Odborníci z Mendelovy univerzity měřili již druhým rokem ve vybraných městských částech Brna množství potravin vyhozených do komunálního odpadu. Jaké jsou výsledky?

Obyvatelé brněnských sídlišť vyhodili do popelnic v loňském roce téměř o 27 % méně potravinového odpadu než v roce předchozím. Průměrný obyvatel Brna pak o 11 % méně. Odborníci z Mendelovy univerzity udělali rozbor komunálního odpadu z běžných “černých” popelnic celkem z 900 domácností v Brně, z toho 300 ze sídlištní zástavby, 300 z vilové a 300 z venkovské zástavby. Projekt, který financuje Technologická agentura ČR, však nemá za cíl pouze zjistit, kolik potravin se reálně vyplýtvá, vědci chtějí i změnit chování lidí.

Chování domácností se vědci snažili změnit pomocí různých intervencí a podle dostupných dat se to podařilo. „V tomto je projekt unikátní, neboť v takovém rozsahu zatím podobný experiment nebyl realizován nejen v České republice, ale zřejmě ani jinde na světě," uvedla vedoucí projektu Lea Kubíčková z Provozně ekonomické fakulty MENDELU.

Podle aktuálních dat průměrný obyvatel Brna vyhodí ročně do popelnice 33,3 kilogramů potravin (bez intervencí to bylo v průměru 37,4 kg). Nejvíce plýtvaných potravin je v komunálním odpadu i nadále na sídlišti (39 kg/os/rok), v prvním roce to však bylo 53,6kg/os/rok, což znamená že došlo k dramatickému poklesu (o 26,5 %) a efekt působení na veřejnost se zde jeví jako nejvyšší. Na venkově a ve vilové zástavbě je plýtvání potravin v porovnání s minulým rokem téměř beze změn. Což souvisí s faktem, že v těchto oblastech je lepší možnost kompostování a využití zbytků potravin jako krmivo pro zvířata.

Lidé nejčastěji vyhazují ovoce a zeleninu, pečivo a jeho zbytky, balené potraviny včetně obalu jak rostlinného původu, tak živočišného původu. Skladba v popelnicích se mírně mění i v jednotlivých ročních obdobích. Na podzim lidé vyplýtvali výrazněji méně než v ostatních ročních obdobích, v létě naopak nejvíc. V létě se vyhodí větší množství balených potravin, stejně tak v případě masa, vajec a mléčných výrobků. Ovoce, zelenina, pečivo a jeho zbytky se však vyhazují v každém ročním období.

 

zdroj: mendelu.cz

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?