Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Začalo platit nové značení piv

Publikováno: 02.01.2019     Autor: FÉR potravina

Od prosince 2018 oficiálně začala platit nová vyhláška, která upravila značení potravin a nápojů, respektive značení zlatavého moku, který my Češi tolik zbožňujeme. Jak se značení piv tedy změnilo?


Od prosince 2018 oficiálně začala platit nová vyhláška, která změnila značení Čechy tolik milovaného zlatavého moku – tedy PIVA.

Nealkoholické pivo, které má obj. etanolu do 0,5 %, zůstává nadále pojmenováno stejně. Avšak pivo, které má snížený obsah alkoholu (0,5 – 1,2 % obj. alkoholu) se nově nazývá nízkoalkoholické pivo.

Stolní pivo (stupňovitost do 6) a výčepní pivo (stupňovitost 7 – 10) mají název nezměněný.

Největší novinkou je jasné odlišení piva typu ležák. Aktuálně platilo pouze označení „ležák“ a to souhrnně pro spodně a svrchně kvašené pivo se stupňovitostí 11 – 12. Aktuálně si však jako ležák objednáte pouze spodně kvašené pivo (stupňovitost 11 – 12). Svrchně kvašené pivo (stupňovitost 11 – 12) hledejte pod označením plné pivo.

Velké oblibě se těší různá speciální piva se stupňovitostí 13 a více. Těm se nyní oficiálně neříká „speciál“, ale silné pivo.

Zavádí se také zcela nové označení „atypický pivní nápoj“. Co si pod tím představit? Jedná se o nápoj na bázi piva, ale né přímo o pivo. Takovýto nápoj má modifikovaný podíl sladu či modifikovaný způsob kvašení.

Věděli jste, že stupňovitost piva neznamená množství alkoholu v pivu? Jedná se o množství původní mladiny (extraktu) v hmotnostních procentech.



Diskuse k článku

anonymní uživatel | 25.02.2019 - 16:48

To je zase paskvil a ne novela

Přidat komentář

Nejnovější články

Nelegální nabídky neschválených přípravků

Nejsou to sice primárně potraviny, ale většina z nás občas koupí nějaký ten …

Řecký jogurt již nebude definován

Řecký jogurt se vyrábí jiným způsobem než naše tradiční a měl by mít vyšší…

Světový týden informovanosti o soli

Cílem celosvětové kampaně je upozornit na nadměrnou konzumaci soli v potravě a…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?