Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Začalo platit nové značení piv

Publikováno: 02.01.2019     Autor: FÉR potravina

Od prosince 2018 oficiálně začala platit nová vyhláška, která upravila značení potravin a nápojů, respektive značení zlatavého moku, který my Češi tolik zbožňujeme. Jak se značení piv tedy změnilo?


Od prosince 2018 oficiálně začala platit nová vyhláška, která změnila značení Čechy tolik milovaného zlatavého moku – tedy PIVA.

Nealkoholické pivo, které má obj. etanolu do 0,5 %, zůstává nadále pojmenováno stejně. Avšak pivo, které má snížený obsah alkoholu (0,5 – 1,2 % obj. alkoholu) se nově nazývá nízkoalkoholické pivo.

Stolní pivo (stupňovitost do 6) a výčepní pivo (stupňovitost 7 – 10) mají název nezměněný.

Největší novinkou je jasné odlišení piva typu ležák. Aktuálně platilo pouze označení „ležák“ a to souhrnně pro spodně a svrchně kvašené pivo se stupňovitostí 11 – 12. Aktuálně si však jako ležák objednáte pouze spodně kvašené pivo (stupňovitost 11 – 12). Svrchně kvašené pivo (stupňovitost 11 – 12) hledejte pod označením plné pivo.

Velké oblibě se těší různá speciální piva se stupňovitostí 13 a více. Těm se nyní oficiálně neříká „speciál“, ale silné pivo.

Zavádí se také zcela nové označení „atypický pivní nápoj“. Co si pod tím představit? Jedná se o nápoj na bázi piva, ale né přímo o pivo. Takovýto nápoj má modifikovaný podíl sladu či modifikovaný způsob kvašení.

Věděli jste, že stupňovitost piva neznamená množství alkoholu v pivu? Jedná se o množství původní mladiny (extraktu) v hmotnostních procentech.

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?