Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Začne dětem ve školních jídelnách více chutnat?

Publikováno: 21.05.2024     Autor: Slunew

V rámci pořadu Střepiny na TV Nova proběhla reportáž o nově připravovaných pravidlech pro školní stravování. Vystoupila v něm Alexandra Košťálová ze SZÚ. V pořadu zazněly informace o nově připravované vyhlášce, která by měla platit od září 2026.


Školním stravováním se rozumí stravovací služby pro děti, žáky, studenty a další osoby, jimž je poskytováno stravování v rámci hmotného zabezpečení), plného přímého zaopatření), nebo v rámci preventivně výchovné péče formou celodenních služeb nebo internátních služeb. tak zní zákonná definice čkolního stravování.

Školní stravování má v České republice již téměř stoletou tradici. V prvopočátku vzniklo jako poválečná snaha o nasycení dětí. V dnešní době od tohoto systému očekáváme více. Ano, děti by měly odcházet nasycené, ale jídlo by mělo být vyvážené, nutričně hodnotné, doplňující adekvátně energii, a pro děti by mělo mít školní stravování i výchovný nebo vzdělávací charakter. 

V současné podobě, pouze s mírnými kosmetickými obměnami, funguje systém na stejných principech již více než 25 let. Po tak dlouhé době je potřeba i sebevíce funkční systém modernizovat. 

A proto se pracuje na změně vyhlášky a přepracování tzv.Spotřebního koše. Veškeré podklady jsou již připravené a vše se již testuje na několika školách a od září 2026 by pak měly změny platit pro všechny. Bude pak i dětem více chutnat?

Vyhláška je součástí celkové reformy stravování ve všech veřejných institucích. To znamená pestřejší a vyváženější stravu ve školních jídelnách, vyšší podíl rybího masa, jinou práci s luštěninami a mléčnými výrobky. Vyhláška má nově řešit například i množství přidaného cukru v jídle. Tak uvidíme.
Nicméne nutno podoknout, že něketré školy i bez nové vyhlášky vaří výtečně.

O co přesně se ve vyhlášce jedná a co vše se změní si poslechněte od jedné z sutorek změn - Alexandry Košťálové v rámci pořadu Střepina na TV Nova.

 

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?