Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zamítnuté zdravotní tvrzení.

Publikováno: 14.07.2023     Autor: FÉR potravina

Na obale potravin si výrobci rozhodně nemůžou psát, co chtějí, zejména pokud se jedná o zdravotní tvrzení! ty jsou schvalována na základě prokazatelných výsledků studií.


Jaký byl požadavek? V kategorii živina = BIOPOTRAVINA, přijmou tvrzení, že biopotraviny (nižší hladiny reziduí pesticidů než v konvenčních potravinách) přispívají k ochraně tělesných buněk a molekul (lipidů a DNA) před oxidačním poškozením. 

Na základě žádosti Kyperského mezinárodního institutu pro životní prostředí a veřejné zdraví, Kyperské technologické univerzity, podané podle čl. 14 odst. 1 písm. b) nařízení (ES) č. 1924/2006, byl EFSA (Evropský úřad pro bezpečost potravin) požádán, aby předložil stanovisko k vědeckému zdůvodnění zdravotního tvrzení týkajícího se biopotravin a jejich přínosu k ochraně tělesných buněk a molekul (lipidů a DNA) před oxidačním poškozením a jejichž cílovou populací jsou zdravé děti ve věku 3 až 15 let (otázka č. EFSA- Q-2021-00055). Tvrzení navrhované žadatelem bylo formulováno takto: „Biopotraviny (nižší hladiny reziduí pesticidů než v konvenčních potravinách) přispívají k ochraně tělesných buněk a molekul (lipidů a DNA) před oxidačním poškozením“.

Následně Evropská komise a členské státy obdržely vědecké stanovisko úřadu, kde uvedl, že úroveň reziduí pesticidů požadovaná pro označení potravin jako „ekologické“ nebyla specifikována ani v žádosti, ani ve studiích na lidech předložených k doložení zdravotního tvrzení, a dospěl k závěru, že na základě z předložených údajů potravina/složka „biopotraviny“, která je předmětem zdravotního tvrzení, není dostatečně charakterizována, a proto nelze stanovit příčinnou souvislost mezi konzumací biopotravin a ochranou tělesných buněk a molekul (lipidů a DNA) před oxidativním poškozením. Vzhledem k tomu, že zdravotní tvrzení nesplňuje požadavky nařízení (ES) č. 1924/2006 pro zařazení na unijní seznam povolených zdravotních tvrzení, nemělo by být povoleno.

Tedy ze dne 6. června 2023 je NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2023/1101:

Článek 1

Zdravotní tvrzení uvedené v příloze tohoto nařízení se nezařadí na unijní seznam povolených zdravotních tvrzení podle čl. 14 odst. 1 nařízení (ES) č. 1924/2006.

článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie .

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

 

příloha.

PŘÍLOHA

Zamítnuté zdravotní tvrzení

Použití – Příslušná ustanovení nařízení (ES) č. 1924/2006

Živina, látka, potravina nebo kategorie potravin

Nárok

Odkaz na stanovisko EFSA

14 odst. 1 písm. b) zdravotní tvrzení týkající se vývoje a zdraví dětí

Biopotraviny

Biopotraviny (nižší hladiny reziduí pesticidů než v konvenčních potravinách) přispívají k ochraně tělesných buněk a molekul (lipidů a DNA) před oxidačním poškozením

Q-2021-00055

 

Zdroj: Evropská komise

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?