Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zdravotní rizika číhající v sušeném ovoci

Publikováno: 05.11.2019     Autor: FÉR potravina

Sušené ovoce může být i nutričně cennou potravinou i přes vyšší podíl cukru, je chutné, ale je vždy také bezpečné? Přečtěte si, jaká rizika sušené ovoce může mít.


Sušené ovoce může být mikrobiologicky kontaminované a také kontaminované těžkými kovy – olovem a kadmiem. Ústav ochrany a podpory zdraví na Lékařské fakultě Masarykovi univerzity testoval 30 vzorků sušeného ovoce. Překvapivým výsledkem je, že u všech testovaných vzorků byla prokázána mikrobiální kontaminace. U některých vzorků se prokázala kontaminace plísněmi, kvasinkami a několika bakteriálními druhy. Na druhou stranu v žádném vzorku nebyly detekovány koliformní bakterie, a také množství olova a kadmia nepřekročilo legislativní maximální limit.

Sušené ovoce je díky nízké aktivitě vody trvanlivou potravinou, ze stejného důvodu je ale také poměrně vhodnou potravinou pro přežívání mikroorganismů. Závěrem testování 30 vzorků sušeného ovoce je, že po mikroskopickém rozboru a chemické analýze, se dá říct, že konzumace sušeného ovoce neohrožuje z hlediska sledovaných parametrů zdraví konzumenta.

Důležité je ještě zmínit, že jelikož sušené ovoce obsahuje vysoký obsah cukru a sušením ztrácí cenné látky (například vitamin C), měli bychom na něj pohlížet spíše jako na cukrovinku, kterou konzumujeme občasně a nelze jím nahradit čerstvé ovoce.

Chcete se dozvědět ještě více? Čtěte zde.

Zdroj: Společnost pro výživu a bezpečnost potravin

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?