Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zeleninové chipsy jsou zdravější - FAKT?

Publikováno: 25.05.2021     Autor: Slunew

Rychlý pohled na seznam ingrediencí by mnohé mohl přimět k závěru, že jsou zeleninové lupínky lepší volbou, protože obsahují zeleninu. Je tomu ale opravdu tak?


Slané pamlsky jsou obvykle „jen“ na energii bohaté potraviny s vysokým obsahem tuku, nasycených mastných kyselin, cukru a/nebo soli a zároveň jsou tedy nutričně chudé. Tyto potraviny bychom měli konzumovat jen výjimečně, nebo se jim raději vyhýbat.

Zeleninové vs bramborové chipsy

Na rozdíl od bramborových chipsů je v zeleninových lupíncích více druhů zeleniny (např. petržel, mrkev, červená řepa, batáty), přesto jsou oba druhy produktů z hlediska energetické hodnoty obdobné – v obou případech se jedná o kalorický vydatné potraviny.

Pečené bramborové chipsy obsahují ve 100 gramech cca 14 gramů tuků, zeleninové lupínky téměř dvojnásobných 27 gramů. Obsah cukru je u zeleninových chipsů také mnohem větší než u bramborových. Jedinou výhodou je u zeleninových chipsů vyšší obsah vlákniny. Obsah soli je u obou výrobků srovnatelný.

dTest radí:

  • Ačkoli je základem pro přípravu zeleninových lupínků zelenina, vzhledem ke způsobu přípravy a smažení obsahují hodně tuku a cukru a nejsou zdravější volbou než bramborové chipsy.
  • Zeleninové i bramborové lupínky jsou energeticky bohaté pochutiny a obsahují mnoho živin, které je žádoucí v jídle omezit. Proto bychom se jim měli vyhýbat nebo si je dopřávat jen příležitostně.
  • Jíst zeleninu ve formě zeleninových lupínků nedoporučujeme, nejlepší je konzumovat ji syrovou, vařenou nebo dušenou. Denně bychom měli zkonzumovat minimálně 250 g zeleniny (kromě brambor).

zdroj: dTest: Jsou zeleninové chipsy zdravější než bramborové? - Nezávislé testy, víc než jen recenze

Nejnovější články

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?