Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zeleninové chipsy jsou zdravější - FAKT?

Publikováno: 25.05.2021     Autor: Slunew

Rychlý pohled na seznam ingrediencí by mnohé mohl přimět k závěru, že jsou zeleninové lupínky lepší volbou, protože obsahují zeleninu. Je tomu ale opravdu tak?


Slané pamlsky jsou obvykle „jen“ na energii bohaté potraviny s vysokým obsahem tuku, nasycených mastných kyselin, cukru a/nebo soli a zároveň jsou tedy nutričně chudé. Tyto potraviny bychom měli konzumovat jen výjimečně, nebo se jim raději vyhýbat.

Zeleninové vs bramborové chipsy

Na rozdíl od bramborových chipsů je v zeleninových lupíncích více druhů zeleniny (např. petržel, mrkev, červená řepa, batáty), přesto jsou oba druhy produktů z hlediska energetické hodnoty obdobné – v obou případech se jedná o kalorický vydatné potraviny.

Pečené bramborové chipsy obsahují ve 100 gramech cca 14 gramů tuků, zeleninové lupínky téměř dvojnásobných 27 gramů. Obsah cukru je u zeleninových chipsů také mnohem větší než u bramborových. Jedinou výhodou je u zeleninových chipsů vyšší obsah vlákniny. Obsah soli je u obou výrobků srovnatelný.

dTest radí:

  • Ačkoli je základem pro přípravu zeleninových lupínků zelenina, vzhledem ke způsobu přípravy a smažení obsahují hodně tuku a cukru a nejsou zdravější volbou než bramborové chipsy.
  • Zeleninové i bramborové lupínky jsou energeticky bohaté pochutiny a obsahují mnoho živin, které je žádoucí v jídle omezit. Proto bychom se jim měli vyhýbat nebo si je dopřávat jen příležitostně.
  • Jíst zeleninu ve formě zeleninových lupínků nedoporučujeme, nejlepší je konzumovat ji syrovou, vařenou nebo dušenou. Denně bychom měli zkonzumovat minimálně 250 g zeleniny (kromě brambor).

zdroj: dTest: Jsou zeleninové chipsy zdravější než bramborové? - Nezávislé testy, víc než jen recenze



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Červi jako nová pochoutka?

Členské státy Evropské unie (EU) schválily návrh Evropské komise (EK), který…

Zdravé pečení?

Zdravý koláč? Záleží, co za koláč upečete. Pokud vyměníte bílý cukr za třtinový…

Je libo kozí sýr?

Někomu voní, jiným smrdí...jedni ho milují, jiní nemusí...inu kozí sýr. A jak…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?