 
				
			
				Změny na pekařských pultech
				
					Publikováno: 26.03.2020    
					Autor:
						Slunew
				
				Není kvásek jako kvásek aneb nová pekařská vyhláška.
			 
		 
		
			Už 1. února 2020 vstoupila v platnost nová vyhláška týkající se kvality a označování pekařských, cukrářských a mlýnských výrobků. Jakého oblíbeného pečiva se tato vyhláška dotkne a do kdy bude trvat přechodné období?
Jak už bylo řečeno nová pekařská vyhláška platí od 1. února 2020, ale až do 1. února 2021, tedy rok, potrvá přechodné období. V tomto období je v pořádku používat i stará označení.
Až doposud neplatila žádná speciální pravidla pro Čechy velmi milované pečivo – kváskový chléb. Dle nové vyhlášky se nyní bude dělit na 3 druhy.
	- Tradiční kváskový chléb
 Na nejvyšším stupni je tradiční kváskový chléb, který musí být zakyselen i nakypřen jedině žitným kvasem.
 
- Kváskový chléb
 Druhý stupeň je potom kváskový chléb, který může být označován také jako kvasový chléb, chléb s kváskem či chléb s kvasem. Toto označení může nést jen chléb zakyselený (nikoli zakypřený!) kvasem bez jakýchkoli přidaných látek.
 
- Chléb kváskového typu
 Nejnižší stupeň tzv. kváskového chleba, u kterého stačí, že je zakyselen (nikoli nakypřen!) tzv. stabilním kvasem. Stabilní kvas = kvas dochucený organickou kyselinou, například citronovou, octovou, anebo mléčnou.