Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zmrzlinové osvěžení - jak si správně vybrat?

Publikováno: 01.09.2015     Autor: ZdraváPotravina.cz

Čeká nás možná poslední týden s letními teplotami. Poradíme vám, na co se dívat při nákupu zmrzlin!



V obchodech jich nalezneme nepřeberné množství s různými příchutěmi a také s různým složením. Právě složení hraje stěžejní úlohu při jejich správném výběru. Proč?

Základem tradiční poctivé zmrzliny by měla být smetana. Nicméně podle legislativy toto není podmínka u všech mražených krémů. V obchodech proto narazíme převážně na ty s rostlinným tukem - kokosovým a palmovým, jež se používají jako levné náhražky. A nejen to. Je zřejmé, že si na nich tolik nepochutnáme, jelikož právě smetana vnese konečnému produktu tu správnou zmrzlinovou chuť!

Vyhláška popisuje mražený krém (zmrzlinu) jako výrobek, který se získá zmrazením směsí z vody, mléka, smetany, tuku, cukru, popř. dalších chuťových složek. Na obale nesmí chybět přesný popis výrobku, tzn. zda-li se jedná o smetanovou, mléčnou, s rostlinným tukem nebo zmrzlinu nesmetanového typu – vodovou či ovocný sorbet. Na obale musí být taktéž uvedena ochucující složka (vanilkový, čokoládový, pistáciový, ovocný - s názvem ovoce, kakaový,…). Pokud byl mražený krém ochucen aromaty, musí se v názvu označit „s příchutí“, s výjimkou vanilkového ochucení.

Pokud se při výběru zaměříte na ty smetanové nebo mléčné, máte jistotu, že nebudou obsahovat žádný rostlinný tuk – tuto podmínku také stanovuje vyhláška. U ovocných složek se může použít ovoce, ovocná dřeň nebo ovocná šťáva. Minimum ovocné složky je 10%. Mražené krémy vodové a sorbety nesmí obsahovat žádný navíc přidaný tuk.

 

Hodnotili jsme podle kritérií našeho sdružení Zdravá potravina, z.s. (ke stažení zde). V první řadě se díváme na to, aby výrobky neobsahovaly zbytečně přidaná aditiva. Dále hodnotíme známý původ a zemi výroby. A v případě rostlinných mražených krémů, pokud obsahují přidanou smetanu nebo tvaroh, sledujeme jejich zastoupení (nad 60%).

 

A jaké jsou ty nejlepší? Podívejte se zde!

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?