Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zvěřina z pohledu veterinárního dozoru

Publikováno: 11.11.2019     Autor: FÉR potravina

Podzim je čas nejen svatomartinského vína, husiček, ale také pochoutek ze zvěřiny. Můžete si koupit zvěřinu od každého myslivce?


Veterinární dozor se zabývá všemi výrobky živočišného původu a tuto podmínku splňuje právě i již zmíněná zvěřina. Jsou dvě možnosti jak se může zvěřina dostat legální cestou do tržní sítě (k prodeji).

 

1. Prostřednictvím přímého prodeje v malém množství.

2. Prostřednictvím zvěřinového závodu.

 

V obou případech zvěřina musí být prohlédnuta, a to co nejdříve po ulovení. V případě prodeje v malém množství je legislativa mírnější. Co to znamená? Že prohlédnutí masa může provést takzvaná „proškolená osoba“. V druhém případě prohlédnutí masa provádí veterinární dozor.

 

Pokud zvěřina neprošla prohlídkou, může maso konzumovat jedině účastník lovu, ale na vlastní riziko a pouze u sebe doma.

 

Zajímavost: V současné době je ve schvalovacím procesu vyhláška, která by mohla myslivcům povolit prodej v rámci přímého prodeje, ale ve větším množství.

 

Aktuální limit je stanoven tak, že myslivec smí prodat maximálně polovinu ulovené zvěře, což je ještě následně omezeno na 5 ks velké a 35 ks drobné zvěře týdně. Roční limit, který nelze překročit je pak 120 ks velké a 400 ks drobné zvěře.

 

V nové vyhlášce, která čeká na schválení, zůstane zachovaná podmínka, že myslivec smí prodat maximálně polovinu ulovené zvěře, ale již bez dalších limitů.

 

 

Zdroj: Státní veterinární správa

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?