Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E104 - Chinolinová žluť

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

databáze EFSA [ web ]

Charakteristika

Jedná se o zeleno-žluté barvivo. Absorbuje vodu.

Použití

Nalezneme jej v omáčkách, nealkoholických nápojích, cukrovinkách, hořčicích, sušenkách, žvýkačkách, mléčných výrobcích, koláčích či pudincích. Průmyslově se používá se k výrobě barviv nebo jako rozpuštědlo pryskyřic. Užívá se ke konzervaci tkání nebo jiných anatomických preparátů

Výroba

Je vyráběn synteticky destilací uhelného dehtu, kostí, alkaloidů nebo reakcí acetaldehydu s acetaldehydem nebo formaldehydem.

Nežádoucí účinky

Množství chinolinové žluti, která se rozkládá v trávicím traktu člověka je velmi malé. Většina přijatého množství je vyloučena v nezměněné podobě. V průběhu dlouhodobé dvougenerační studie nebyl prokázán žádný nežádoucí účinek na myších. Nebyl prokázán žádný účinek na štítnou žlázu ani jakékoliv karcinogenní účinky. Stále však neexistuje naprostá jistota, že látka je zcela bezpečná. Důvodem je malý počet provedených studií. U lidí alergických na aspirin však existuje podezření ze vzniku pseudoalergických reakcí na toto barvivo (např. vznik či zhoršení kopřivky). Je snaha zakázat používání barviva z důvodu podezření na vyvolávání hyperaktivity u dětí.

Doplňující informace

V celé EU (tedy i ČR) je látka povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nelegální nabídky neschválených přípravků

Nejsou to sice primárně potraviny, ale většina z nás občas koupí nějaký ten …

Řecký jogurt již nebude definován

Řecký jogurt se vyrábí jiným způsobem než naše tradiční a měl by mít vyšší…

Světový týden informovanosti o soli

Cílem celosvětové kampaně je upozornit na nadměrnou konzumaci soli v potravě a…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?