Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E161e - Violoxantin

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E161e Violoxanthin [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o žluté barvivo, které se běžně vyskytuje v přírodě, např. v listové zelenině, paprikách, maceškách. Je částečně rozpustné ve vodě. V lidském těle působí jako antioxidant, podobně jako ostatní karotenoidy.

Použití

Používá se jen velmi zřídka, např. v kosmetice.

Výroba

Získává se synteticky z přírodních zdrojů, obvykle z květů violek.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné negativní účinky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) nebylo doposud použití této látky v potravinách povoleno.


Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Černé olivy pod drobnohledem: barva, sůl a (ne)čekané železo 

Černé olivy, oblíbená součást mnoha pokrmů, skrývají za svou barvou a chutí…

Minerální vody pod lupou: jak vybrat tu správnou a nepřestřelit s bublinkami

Minerální voda může pitný režim zpestřit, ale při nesprávném výběru i ublížit.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?