Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E161e - Violoxantin

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E161e Violoxanthin [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o žluté barvivo, které se běžně vyskytuje v přírodě, např. v listové zelenině, paprikách, maceškách. Je částečně rozpustné ve vodě. V lidském těle působí jako antioxidant, podobně jako ostatní karotenoidy.

Použití

Používá se jen velmi zřídka, např. v kosmetice.

Výroba

Získává se synteticky z přírodních zdrojů, obvykle z květů violek.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné negativní účinky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) nebylo doposud použití této látky v potravinách povoleno.


Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?